Business & Finance Τετάρτη 30/12/2020, 08:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τις «ευλογίες» φον ντερ Λάιεν – Τζινπίγκ η επενδυτική συμφωνία Ε.Ε. και Κίνας

Με τις «ευλογίες» φον ντερ Λάιεν – Τζινπίγκ η επενδυτική συμφωνία Ε.Ε. και Κίνας

Οι ηγέτες Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα την πολυαναμενόμενη συμφωνία που προσφέρει ευκαιρίες σε ξένους επενδυτές για επενδύσεις στην Κίνα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσουν σήμερα με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίγκ, αναμένεται να σηματοδοτήσουν την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σινο-ευρωπαϊκή επενδυτική συμφωνία, όπως αναφέρουν στο Bloomberg αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών άρχισαν πριν από επτά χρόνια, το 2013.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η Γερμανία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε.

Στόχος της επενδυτικής συμφωνίας είναι η μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τους ξένους επενδυτές και σε διαφόρους κλάδους, από αυτοκίνητα έως τηλεπικοινωνίες. Η συμφωνία τακτοποιεί και τα κακώς κείμενα σε κινεζικές πολιτικές που Ευρώπη και ΗΠΑ θεωρούν ότι στρεβλώνουν τις αγορές: Επιδοτήσεις επιχειρηματικών κλάδων, κρατικός έλεγχος επιχειρήσεων και τεχνολογικές μεταβιβάσεις.

«Χρειάζεται να αποκαταστήσουμε τις ισορροπίες στην οικονομική και επενδυτική συνεργασία με την Κίνα», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Η Ευρώπη είναι πιο ανοικτήσε κινεζικές επενδύσεις από ό,τι η Κίνα σε ευρωπαϊκές επενδύσεις», είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Οι ευλογίες της επενδυτικής συμφωνίας από τις δύο πλευρές ανοίγει το δρόμο για την έγκρισή της τους επόμενους μήνες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ενστάσεις, εξαιτίας των περιστατικών παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις της κινεζικής πλευράς για τις συνθήκες εργασίας, καθώς και την επικύρωση σχετικών συμβάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρουν οι πηγές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloombergc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News