Business & Finance Παρασκευή 12/11/2021, 22:30
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κομισιόν: Λεκτική διαμάχη για τις κρατικές επιδοτήσεις στη βιομηχανία τσιπ

Κομισιόν: Λεκτική διαμάχη για τις κρατικές επιδοτήσεις στη βιομηχανία τσιπ

Ένταση σημειώθηκε σήμερα σε κοινοτικό επίπεδο, όταν ο Γάλλος κορυφαίος αξιωματούχος της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, «αφελή» και «στενόμυαλη» τη στάση της επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στο πλαίσιο σύγκρουσης σχετικά με το πως να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς.

Ο Επίτροπος της Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΕ πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να γίνει μια παγκόσμια δύναμη στον χώρο των ημιαγωγών. Τα λόγια του απηχούν τις πιέσεις της Γαλλίας να επιτραπεί περισσότερη κρατική χρηματοδότηση προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες ώστε να επιτύχουν στις διεθνείς αγορές. 

«Το να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη πρέπει να εξαρτάται από άλλους για τα τσιπ είναι μια ψευδαίσθηση», είπε σε μια εκδήλωση στη Δρέσδη της Γερμανίας. «Το να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τον μερικό έλεγχο αυτής της στρατηγικής αλυσίδας εφοδιασμού είναι αφελές» και «το να πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνουμε πίσω» στο να παράγουμε τόσο για την ΕΕ όσο και τον υπόλοιπο κόσμο «θα ήταν στενόμυαλο».

Τα σχόλια του Μπρετόν έλαβαν χώρα λίγες μόλις ώρες αφότου η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, είπε ότι «η αυτάρκεια είναι μια ψευδαίσθηση» και «καμία χώρα και καμία εταιρεία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της». Προειδοποίησε κατά των τεράστιων μη επικεντρωμένων επιδοτήσεων που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον λογαριασμό των φορολογουμένων με την ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων.

Ο λεκτικός αυτός πόλεμος υπογραμμίζει τη διάσταση απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας ενάντια στους περιοριστικούς κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη τσιπ για αυτοκίνητα και συσκευές. Και οι δύο χώρες έχουν ζητήσει περισσότερο χώρο για να βοηθήσουν τις εταιρείες τους να δημιουργήσουν καινοτόμα τεχνολογία και να φτάσουν τους κινέζους αντιπάλους που λαμβάνουν γενναιόδωρη κρατική βοήθεια.

Ο Μπρετόν τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να εξασφαλίσει «πλήρη παραγωγική δυναμικότητα» και κανονιστικό πλαίσιο που να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, σε μία απευθείας φραστική επίθεση κατά της θέσης της Βεστάγκερ για τον  έλεγχο των κρατικών επιδοτήσεων. 

Η ΕΕ θα χρειαστεί να επενδύσει 330 δισ.ευρώ για μπορέσει να καλύψει μόνη της τη ζήτηση για τσιπ, είπε η Βεστάγκερ. Μία τέτοια κίνηση όμως, συμπλήρωσε, θα οδηγούσε σε «πιο ακριβά τσιπ και θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά». Η ίδια έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις της στη διοχέτευση κεφαλαίων σε πολύ μεγάλους κατασκευαστές τσιπ, μεταφέροντας τις εκκλήσεις μικρότερων κατασκευαστών της Ευρώπης που χρειάζονται επίσης βοήθεια για να προμηθεύουν με τσιπ βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News