Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 13:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Προς κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα μετά τις θηριωδίες στην Ουκρανία

Κομισιόν: Προς κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα μετά τις θηριωδίες στην Ουκρανία

Σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν. Πρόκειται για αντίποινα έναντι της βαρβαρότητας που φέρονται να επέδειξαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι περιορισμοί στις εισαγωγές άνθρακα ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε μία δέσμη μέτρων που ουσιαστικά εξειδικεύουν προηγούμενες κυρώσεις και καλύπτουν πιθανά παραθυράκια διεξόδου. Τα μέτρα αυτά πρόκεται να τεθούν στο τραπέζι των Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτή την εβδομάδα. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η αξία των κυρώσεων αναμένεται να φτάσει έως και τα 9 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι λεπτομέρειες όσον αφορά τον ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα της απεξάρτησης από τον άνθρακα δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί. Ωστόσο, ένα πιθανό σενάριο είναι επίσης η πρόταση για αποκλεισμό των ρωσικών φορτηγών και πλοίων από την είσοδό τους στο μπλοκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα η γερμανική κυβέρνηση θα το στηρίξει, εφόσον όμως γίνει σταδιακά, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Τεχνολογία και άλλα προϊόντα

Παράλληλα, η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές προς τη Ρωσία – αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ το χρόνο – που θα καλύπτουν μεταξύ άλλων ημιαγωγούς, υπολογιστές, τεχνολογία χρήσιμη για το LNG και άλλου είδους ηλεκτρονικό εξοπλισμό και εξοπλισμό μεταφορών.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η Κομισιόν εξετάζει επίσης την απαγόρευση μισθώσεων αεροσκαφών, αλλά και τις εισαγωγές και εξαγωγές ορισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων αεροσκαφών, προϊόντων χάλυβα και ειδών πολυτελείας.

Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι και χθες το βράδυ η Ε.Ε. παρέμενε διηρημένη για το εάν θα διευρύνει τις κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας, παρότι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Μισθώσεις, καύσιμα αεροσκαφών, χάλυβας και πολυτελή είδη, ο επόμενος στόχος των κυρώσεων

Το ευρωπαϊκό δίλημμα για το ρωσικό φυσικό αέριο

Eurogroup: Προειδοποίηση για επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω πολέμου

Ελβετία: «Μπλόκο» στα προϊόντα πολυτελείας προς την Ρωσία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News