Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 20:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: «Μπλόκο» στα προϊόντα πολυτελείας προς την Ρωσία

Ελβετία: «Μπλόκο» στα προϊόντα πολυτελείας προς την Ρωσία

Εμπάργκο και στα προϊόντα πολυτελείας επιβάλλει η Ελβετία στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρότι ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να πληγούν στη χώρα. 

Η απαγόρευση εξαγωγών πολυτελών προϊόντων «αφορά αποκλειστικά μια μικρή αναλογία των παγκόσμιων εξαγωγών της Ελβετίας», σημείωσε η ελβετική κυβέρνηση σε σχετική ανακοίνωση. «Ορισμένες εταιρείες, αντιθέτως, θα μπορούσαν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό», υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, η ωρολογοποιία είναι ο τρίτος τομέας εξαγωγών για την Ελβετία, ακολουθώντας τον φαρμακευτικό κλάδο και τα ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμούς.

Η Ρωσία είναι η 17η αγορά εξαγωγών για τους κατασκευαστές ελβετικών ρολογιών. Το 2021, οι εξαγωγές τους ανέρχονταν σε 260 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (252 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας ωρολογοποιών, που μεταφράζεται περίπου στο 1,1% των συνολικών εξαγωγών ελβετικών ρολογιών.

Πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων, πολλές μεγάλες ελβετικές εταιρείες είχαν ήδη λάβει μέτρα και είχαν αναστείλει τις εξαγωγές τους, συμπεριλαμβανομένης της Rolex. Την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος Swatch, ιδιοκτήτης των Tissot, Omega και Breguet, έκλεισε τις μπουτίκ του στη Ρωσία, αφότου διέκοψε τις εξαγωγές του μία εβδομάδα πριν.

Ο κολοσσός πολυτελών ειδών Richemont, μητρική του οίκου κοσμημάτων Cartier και πολυτελών ρολογιών, όπως το IWC και Jaeger-LeCoultre, έχει αναστείλει επίσης τις εμπορικές δραστηριότητές του στη Ρωσία από τις 3 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Τσουγκ: Το ήσυχο χωριό της Ελβετίας που χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν

Η χώρα που οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν «παρκάρει» έως και 300 δισ. δολάρια

Ελβετία: «Παγώνουν» τα assets των Ρώσων στον αγαπημένο τους προορισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News