Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 18:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: «Παγώνουν» τα assets των Ρώσων στον αγαπημένο τους προορισμό

Ελβετία: «Παγώνουν» τα assets των Ρώσων στον αγαπημένο τους προορισμό

Η Ελβετία αποκηρύσσει την βαθιά ριζωμένη παράδοση της ουδετερότητας, αφού ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η Ελβετία που αποτελεί αγαπημένος προορισμός Ρώσων ολιγαρχών και των περιουσιών τους, θα «παγώσει» τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Ιγκάσιο Κασίς, άμεσα θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης, στον πάγο και τα περιουσιακά στοιχεία 367 Ρώσων στην Ελβετία, στους οποίους επιβλήθηκαν επιπλέον κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, η αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουν καταθέσει Ρώσοι πολίτες και ρωσικές επιχειρήσεις σε ελβετικές τράπεζες ανέρχονταν το 2020 σε 11 δισ. δολάρια. Επίσης, σε εβετικές τράπεζες συγκεντρώνονται και εταιρείες που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο και άλλα προϊόντα.

Ο λόγος

Η άρση της μακράς παράδοσης της ουδετερότητας αίρεται λόγω της «πρωτοφανούς στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος», όπως σημείωσε ο Ελβετός πρόεδρος. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος. Η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. και οσον αφορά τον αποκλεισμό των ρωσικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Κασίς, η χώρα θα επαναξιολογήσει τη συμμετοχή της σε μελλοντικές κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Η αντίδραση της Ελβετίας έρχεται σε συνέχεια των διαμαρτυριών που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα. Οι διαδηλωτές ζητούσαν να μπει τέλος στον «πόλεμο του Πούτιν», ενώ πολλοί ήταν αυτοί που αποδοκίμασαν την αρχική αντίδραση της ελβετικής κυβέρνησης στην ρωσο-ουκρανική κρίση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Επίσημο αίτημα ένταξης στην Ε.Ε.

Ρωσία: Οι 12+1 ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν να χάσουν τα περισσότερα

Κυρώσεις: H λύση στην κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News