Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 18:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χώρα που οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν «παρκάρει» έως και 300 δισ. δολάρια

Η χώρα που οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν «παρκάρει» έως και 300 δισ. δολάρια

Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, η Ελβετία αποφάσισε να πάρει θέση και να διαλέξει πλευρά στην εν εξελίξει πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επιβάλλοντας κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και αποκλείοντας τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη. 

Κι αυτό, παρότι η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί τόπο έλξης πολλών Ρώσων ολιγαρχών, χάρη στη χαμηλή φορολογία και τον περιορισμένο εποπτικό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ρωσικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες ξεπερνούν τα 11 δισ. δολάρια, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με ό,τι ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μάλιστα, το συγκεκριμένο μέγεθος επί της ουσίας υπο-εκτιμά τον πραγματικό ρωσικό πλούτο στην Ελβετία, καθώς δεν περιλαμβάνει λογαριασμούς brokerage, επενδύσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο συνολικός πλούτος των Ρώσων, ο οποίος βρίσκεται παρκαρισμένος στη χώρα ξεπερνάει τα 100 δισ. δολάρια, ενώ ένας από τους αξιωματούχους που ρωτήθηκε τοποθέτησε τον πήχυ στα 300 δισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν το 40% του ελβετικού ΑΕΠ. 

Ένα μέρος αυτών των χρημάτων, ως απόρροια των κυρώσεων, πλέον θα είναι «παγωμένο», καθώς οι κάτοχοι δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, να το αποσύρουν ή να το επενδύσουν. 

Η απόφαση της Βέρνης ουσιαστικά έρχεται να ευθυγραμμιστεί με τις αντίστοιχες της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Καναδά, σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις προς το Κρεμλίνο για τη διακοπή της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. 

«Η χώρα αναγκάστηκε από ηθική απόψεως να υιοθετήσει αυτές τις κυρώσεις» τονίζει ο Chris Weafer, αναλυτής της MacroAdvisory.  

Οι κυρώσεις θα έχουν άμεση ισχύ. 

Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι η Ελβετία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης (με εξαίρεση τον Καναδά) έχει «κρατήσει» εκτός στόχαστρου τον κλάδο του πετρελαίου. Κάτι που, για πολλούς, δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστούμε ότι το 80% των ρωσικών commodities διακινείται μέσω των ελβετικών τραπεζών. 

Οι Ρώσοι της Ελβετίας

Ο Ρώσος Alisher Usmanov θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους κατοίκους της Ελβετίας, έχοντας την κύρια κατοικία του στη λίμνη της Γενεύης. Ο ίδιος κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό στην USM, μια ρωσική επενδυτική εταιρεία, ενώ ελέγχει τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Η περιουσία του υπολογίζεται σε σχεδόν 20 δισ. δολάρια. 

Από την πλευρά του, ο Gennady Timchenko έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 11 δισ. δολαρίων. Από τη Γενεύη, όπως διαμένει μόνιμα, ελέγχει τη Volga Group, μια ρωσική εταιρεία με συμφέροντα σε ενέργεια, μεταφορές και κατασκευές. 

Ακόμη ένας ισχυρός Ρώσος της Ελβετίας είναι ο Viktor Vekselberg, ο οποίος στους λογαριασμούς του διαθέτει 17 δισ. δολάρια. Ελέγχει ένα αξιοσημείωτο μερίδιο σε μια σειρά από ελβετικές βιομηχανικές εταιρείες.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Έχασε τη στήριξη των ολιγαρχών ο Πούτιν;

Ποια απομόνωση; Ξένος ηγέτης κάνει περιοδεία στη Ρωσία εδώ και σχεδόν 10 μέρες

Ετοιμάζει βαλίτσες ο Αμπράμοβιτς – Πουλάει τα ακίνητα στο Λονδίνο

Σαμποτάζ στο superyacht του Πούτιν: Το «FCKPTN» και το ταξίδι προς την «κόλαση»

Η ανταρσία στα superyachts των Ρώσων ολιγαρχών και ο Έλληνας καπετάνιος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News