Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 21:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Προειδοποίηση για επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω πολέμου

Eurogroup: Προειδοποίηση για επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω πολέμου

Προειδοποίηση ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα επιβραδυνθούν φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, παρότι επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε να βλέπουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 για πολλές οικονομίες». 

«Αναγνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν συνέπειες στις κοινωνίες μας. Οι υπουργοί Οικονομικών αναγνωρίζουν πλήρως τις προκλήσεις, υπογραμμίζοντας τις πολλές πολιτικές που υιοθετήθηκαν για να τονωθούν οι αδύναμοι πολίτες»,τόνισε. 

Ο Ντόναχιου ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαΐου, στο οποίο θα εξεταστούν θέματα που σχετίζονται με την τραπεζική ένωση. 

Τόνισε ακόμη ότι «είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε νέες κυρώσεις και να αυξήσουμε τη βοήθεια προς την Ουκρανία», σημειώνοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί αύριο σε επίπεδο Ecofin.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε «προφανή» τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. «Όταν παίρνεις οικονομικά μέτρα απέναντι σε έναν επιτιθέμενο, περιμένεις ότι θα υπάρχουν συνέπειες. Η ενέργεια παραμένει η βασική αιτία του πληθωρισμού», τόνισε. 

Επίσης, αναγνώρισε τον κίνδυνο δευτερογενών συνεπειών από τον πληθωρισμό, που όμως ακόμα δεν είναι ορατές, ενώ επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια. 

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, όπως η διάρκεια του πολέμου και η επέκταση των κυρώσεων.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε από την πλευρά του ότι όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης μειώνονται και οι αγορές πιστεύουν ότι θα έχουμε αρνητική ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι συνολικά αρνητικό το 2022.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News