Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 19:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΛΙθουανία: Η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία

ΛΙθουανία: Η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Η Λιθουανία είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που απεξαρτείται πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας Dainius Kreivys.

Οι επιχειρήσεις της Λιθουανίας διέκοψαν τις ροές φυσικού αερίου από τους αγωγούς της Ρωσίας, που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής του καυσίμου για την χώρα. Σύμφωνα με τον Kreivys, η μεταβολή αυτή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, χωρίς να χρειαστεί επέμβαση ή εμπάργκο από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος προσέθεσε όμως ότι εάν χρειαζόταν, τότε η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε μία τέτοιου είδους επέμβαση.

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω της χώρας προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανεξάρτητα από τη διακοπή εισαγωγής.

Σημειώνεται πως το 2021, η Λιθουανία κάλυψε το 26% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με προμήθειες από τη Ρωσία, ενώ επιπλέον 12% προήλθε από αποθέματα στη Λετονία. Κατά τον Kreivys, η χώρα πλέον θα βασίζεται στις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, αλλά εξετάζει και εναλλακτικές λύσεις για την επέκταση του τερματικού της σταθμού LNG στη Βαλτική.

Πριν από οκτώ χρόνια, όμως, η Λιθουανία βασιζόταν κατά 100% στην Ρωσία για την κάλυψη των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Η απεξάρτηση πραγματοποιήθηκε σταδιακά, με τις προσπάθειες να εντείνονται ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο του 2021, όταν υπήρξαν οι πρώτες προειδοποιήσεις για το σενάριο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Λιθουανία ζητούσε επί πολύ καιρό από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να απομακρυνθούν από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σλοβακία για ρωσικό φυσικό αέριο: Θα πληρώσουμε σε ρούβλια, αν χρειαστεί

Γερμανία: Η Ε.Ε. να συζητήσει τη διακοπή εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News