Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 19:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος – Υπουργείο Ενέργειας: Μείωση και όχι αύξηση στο τέλος ΑΠΕ

Από το 2013 μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση δεν προχώρησε με την επιβολή τέτοιου τέλους στα καύσιμα κίνησης/θέρμανσης, παρόλο που η επιβολή υψηλών φόρων στα υγρά καύσιμα εφαρμόζεται σχεδόν από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Κύπρος – Υπουργείο Ενέργειας: Μείωση και όχι αύξηση στο τέλος ΑΠΕ

«Η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει στην επιβολή τέλους ΑΠΕ και ΕΞΕ στις οδικές μεταφορές», αναφέρει σε ανακοίνωνσή του το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) διαψεύδοντας σχετική φημολογία.

Από το 2013 μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση δεν προχώρησε με την επιβολή τέτοιου τέλους στα καύσιμα κίνησης/θέρμανσης, παρόλο που η επιβολή υψηλών φόρων στα υγρά καύσιμα είναι πλέον προσφιλής πρακτική που εφαρμόζεται σχεδόν από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, για αποτροπή ή μείωση της χρήσης συμβατικών καυσίμων και της υποβοήθησης της μετάβασης προς μία πράσινη οικονομία.

Το Υπουργείο Ενέργειας τονίζει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τεθεί σε εφαρμογή η εν λόγω πρόνοια εντός τους επόμενου έτους, δεδομένου του διεθνούς φαινομένου ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας που επηρεάζει και τους Κύπριους καταναλωτές. Αντίθετα η Κυβέρνηση και το ΥΕΕΒ βρίσκονται σε εγρήγορση και με γνώμονα το συμφέρον των Κυπρίων πολιτών, έχουν λάβει σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα για αντιμετώπιση των αυξήσεων τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και στα καύσιμα, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης, ενώ έχουν υιοθετηθεί επιπλέον μηχανισμοί για έλεγχο της αγοράς από την αισχροκέρδεια.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι η βούληση του ΥΕΕΒ για προστασία των καταναλωτών καταγράφεται και από την προσπάθεια μείωσης του ύψους του τέλους κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των λογαριασμών ηλεκτρισμού, που θα επέλθει κατά τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της νέας μεθοδολογίας που θεσπίζεται με την προτεινόμενη νομοθεσία. Είναι γι’ αυτό που το ΥΕΕΒ ζητά από τη Βουλή να προωθήσει προς ψήφιση τη νομοθεσία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να επωφεληθούν οι καταναλωτές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι 3 χώρες με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα

Colpo grosso: Πώς τα ρωσικά πλοία σβήνουν τα ίχνη τους

ΔΝΤ: Πολύ ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις του πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News