Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 11:10
BUSINESS & FINANCE

Colpo grosso: Πώς τα ρωσικά πλοία σβήνουν τα ίχνη τους

Colpo grosso: Πώς τα ρωσικά πλοία σβήνουν τα ίχνη τους

Πολλά ρωσικά πλοία άλλαξαν σημαία τον Μάρτιο και πλέουν πια στα «χρώματα» άλλων χωρών, πιθανότατα για να αποκρύψουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα και για να μην επηρεαστούν από τις διεθνείς κυρώσεις.

Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή συμβουλευτική Windwards Ltd, συνολικά 18 πλοία – εξ αυτών 11 φορτηγα πλοία της ίδιας εταιρείας – άλλαξαν σε μη ρωσικές σημαίες τον περασμένο μήνα. 

Πρόκειται για ποσοστό τρεις φορές παραπάνω σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο για τα ρωσικά πλοία. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια που διψήφιος αριθμός ρωσικών πλοίων άλλαξε… πατρίδα.

Colpo grosso: Πώς τα ρωσικά πλοία σβήνουν τα ίχνη τους-1

«Ενδέχεται κάποια από αυτά να προσπαθούν σκόπιμα να συγκαλύψουν την ταυτότητά τους για να δραστηριοποιηθούν σε πεδία που κανονικά δεν θα μπορούσαν με τις νέες κυρώσεις» σχολιάζει η Windward.

Από την άλλη, ξένες εταιρείες μπορεί να έχουν άλλους λόγους να αλλάξουν τις ρωσικές σημαίες, καθώς θέλουν τα πλοία τους να δραστηριοποιούνται παντού χωρίς περιορισμού και φυσικά για ηθικούς λόγους.

Από τα 18 πλοία που άλλαξαν σημαία, τρία είναι τάνκερ και τα δύο από αυτά μεταφέρουν πετρέλαιο. Πέντε από αυτά συνδέονται άμεσα με Ρώσους ιδιοκτήτες. Έντεκα φορτηγά πλοία ανήκουν στην ίδια εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πλέον έχουν σημαία από τις Νήσους Μάρσαλ. Τέλος, τρία από αυτά άλλαξαν σε σημαία του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.

Colpo grosso: Πώς τα ρωσικά πλοία σβήνουν τα ίχνη τους-2

Δεν είναι ασυνήθιστο τα πλοία να αλλάζουν σημαία, είτε λόγω αλλαγών στην ιδιοκτησία είτε στην περιοχή όπου δραστηριοποιούνται. Ωστόσο, οι αλλαγές σημαίας για τον ρωσικό στόλο, ο οποίος αριθμεί 3.300 πλοία, ήταν αξιοπρόσεκτες το τελευταίο διάστημα.

Η πρακτική αυτή ενδέχεται να γίνει πιο κοινή όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πλοία με σημαίες από μικρά νησιωτικά κράτη δεν θα συγκεντρώσουν τόση προσοχή.

Tην ίδια ώρα, ρωσικά πλοία – από τάνκερ πετρελαίου μέχρι γιοτ δισεκατομμυριούχων – εξαφανίζονται από τα ραντάρ, συνεχίζοντας έτσι τις «σκοτεινές» διαδρομές τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι σκοτεινές διαδρομές του πετρελαίου: Γιατί εξαφανίζονται τα ρωσικά τάνκερ

IIF για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια: Πώς θα γίνει – πόσο θα κοστίσει

Βουτιά στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου – Χείρα βοηθείας εξ ανατολών

Πώς οι 10 από τους πλουσιότερους Ρώσους γλίτωσαν τις κυρώσεις της Δύσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News