Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 20:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακρόν: Υποστηρίζει αύξηση του κρατικού μεριδίου στην EDF

Μακρόν: Υποστηρίζει αύξηση του κρατικού μεριδίου στην EDF

Ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της EDF θα πρέπει να περάσουν στο γαλλικό δημόσιο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξηγώντας ότι θα συνέβαλε στο σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας της χώρας.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως αναφορικά με δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με την εθνική θωράκιση στον τομέα της ενέργειας «το κράτος θα πρέπει να διεκδικήσει ένα μέρος του κεφαλαίου», αναφερόμενος σε μία γενικότερη αναδιάρθρωση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού. Υπενθυμίζεται πως το γαλλικό κράτος κατέχει το 84% της EDF.

Επίσης, νωρίτερα μέσα στη μέρα ο Μακρόν εξέφρασε την ανάγκη να ανακτηθεί ο έλεγχος σε μία σειρά από «βιομηχανικούς παίκτες» της γαλλικής αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική εισβολή οδήγησε σε κλιμάκωση των εντάσεων στην ενεργειακή αγορά της Γαλλίας. Εξάλλου, η ανάγκη αναδιάρθρωσης της EDF είχε προ πολλού τεθεί στο τραπέζι. Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία αντιμετώπιζε νέα προβλήματα αφενός λόγω της γήρανσης ορισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων, αφετέρου εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο για πλαφόν στις τιμές ρεύματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που βρίσκεται καθ’οδόν να πάρει ξανά την προεδρία στις εκλογές του επόμενου μήνα, προσβλέπει στην ανέγερση νέων πυρηνικών εργοστασίων και την περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΠΕ. Στόχος είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και η επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2050. Η EDF θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια στην χρηματοδότηση αυτών των στόχων, εξ ου και τον περασμένο μήνα ο Μακρόν υποσχέθηκε πως θα διοχετεύσει ρευστότητα στην εταιρεία, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

EDF: Η κρίση του πυρηνικού κολοσσού δοκιμάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Μακρόν: Αναγεννάται η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας – Ανακοίνωσε 6 νέους αντιδραστήρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News