Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Μισθώσεις, καύσιμα αεροσκαφών, χάλυβας και πολυτελή είδη, ο επόμενος στόχος των κυρώσεων

Ε.Ε.: Μισθώσεις, καύσιμα αεροσκαφών, χάλυβας και πολυτελή είδη, ο επόμενος στόχος των κυρώσεων

Νέο πακέτο κυρώσεων επεξεργάζεται η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, το οποίο πιθανώς να απαγορεύει τις μισθώσεις αεροσκαφών και τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων, όπως καύσιμα αεροσκαφών, προϊόντα χάλυβα και πολυτελή είδη, όπως ανέφεραν πηγές. 

Ωστόσο, η Ε.Ε. παραμένει διηρημένη για το εάν θα διευρύνει τις κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας, παρότι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. 

Η Ε.Ε. επεξεργάζεται τώρα το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με το νέο γύρο μέτρων να αναμένεται να εγκριθούν εντός της εβδομάδας. 

Δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους λόγω του ευαίσθητου του θέματος, δήλωσαν ότι οι προτάσεις για το επόμενο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνουν μίσθωση, προϊόντα χάλυβα, πολυτελή είδη και καύσιμα καυσίμων. Και οι δύο πηγές ανέφεραν ότι το πακέτο βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά στην προετοιμασία του και θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. 

Ο ένας εκ των αξιωματούχων προσέθεσε ότι υπάρχει ένα βασικό στοιχείο που λείπει, αναφερόμενος στην έλλειψη μέτρων για τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από την Ε.Ε. να συμφωνήσει στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα μετά τις θηριωδίες της Ρωσίας στη βόρεια Ουκρανία. 

Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες χώρες που εξακολουθούν να αντιστέκονται σε μία τέτοια κίνηση. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας ανέφερε ότι η χώρα του δεν τάσσεται υπέρ περισσότερων κυρώσεων όσον αφορά στο φυσικό αέριο, καθώς είναι τα μέγιστα εξαρτημένη από αυτό. Σύμφωνα με την Eurostat, η Αυστρία εισήγαγε το 59% του φυσικού αερίου της από την Ρωσία το 2020. Βουλγαρία, Τσεχία, Λετονία και Ουγγαρία εισήγαγαν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου από την Ρωσία το ίδιο έτος, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Ο νέος χάρτης: Ποιες χώρες στηρίζουν τη Ρωσία και γιατί

Τζεντιλόνι: Η Ε.Ε. εξετάζει και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όχι όμως στην ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News