Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 21:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Οι εταιρείες με συμβόλαια φυσικού αερίου σε ευρώ να μην δεχθούν πληρωμές σε ρούβλι

Κομισιόν: Οι εταιρείες με συμβόλαια φυσικού αερίου σε ευρώ να μην δεχθούν πληρωμές σε ρούβλι

Mήνυμα σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συμβόλαια με την Ρωσία για πληρωμές σε ευρώ και δολάρια δεν θα πρέπει να δεχθούν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν σε ρούβλια, έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

«Τα συμφωνηθέντα συμβόλαια θα πρέπει να γίνουν σεβαστά. Το 97% των σχετικών συμβάσεων ορίζει ρητά την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να δεχτούν τις ρωσικές απαιτήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί με ενιαίο μέτωπο απέναντι στην προσπάθεια της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις μας, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Με το διάταγμα Πούτιν, η Gazprombank γίνεται ο ενδιάμεσος στις συναλλαγές φυσικού αερίου. Οι «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια.

Οι ξένοι αγοραστές αναγκάζονται να μεταφέρουν ξένο νόμισμα στον έναν λογαριασμό. Στη συνέχεια, η Gazprombank θα αγόραζε ρούβλια εκ μέρους του αγοραστή φυσικού αερίου και θα τα μετέφερε στον άλλο λογαριασμό.

Σημειώνεται ότι η Gazprombank δεν είναι ανάμεσα στις ρωσικές τράπεζες που έχουν μπλοκαριστεί από το σύστημα SWIFT.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Γιατί ο Πούτιν θέλει ρούβλια – Θα ρισκάρει τελικά 321 δισ.δολάρια;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News