Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 19:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ: Προμήθεια επιπλέον LNG – Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ: Προμήθεια επιπλέον LNG – Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Κοντά στην ολοκλήρωση ενός σχεδίου για προμήθεια επιπλέον LNG στην Ε.Ε. βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, οι ΗΠΑ πρόκειται να παρέχουν επιπλέον έως και 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για μέρος του σχεδίου της Κομισιόν για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και κατά συνέπεια για προσπάθεια της Ε.Ε. να προκαλέσει πλήγμα στην ρωσική οικονομία.

Απώτερος στόχος της Κομισιόν είναι να αντικαταστήσει εισαγωγές 50 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τη Ρωσία με εναλλακτικές πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021, η Ευρώπη προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ 22 δισ. κμ φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ελπίζουν να έχουν έτοιμη την συμφωνία μέχρι αύριο, ώστε να μπορέσουν να τις ανακοινώσουν μέσα στο πρωινό.

Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε. δέχεται έντονες πιέσεις προκειμένου να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο, ωστόσο ορισμένα κράτη και ιδίως η Γερμανία έχουν σημειώσει επανειλημμένως ότι μία τέτοια κίνηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μία νυκτί. 

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν πριν από μερικές εβδομάδες, η Ε.Ε. θα επιχειρήσεις να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών από τη Ρωσία (50 δισ. κμ φυσικού αερίου) με εισαγωγές από ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτο αυτό τον μήνα. Ορισμένοι αναλυτές έχουν δηλώσει ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό.

Ωστόσο, νέες πιέσεις ασκήθηκαν στο μπλοκ και χθες, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι «μη φιλικές χώρες» στις οποίες συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ και τα κράτη της Ε.Ε. θα υποχρεωθούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλι. Βέβαια από χθες πολλά κράτη αντέδρασαν στη δήλωση, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση παραβιάζει τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ρωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν θα πουλάει σε ρούβλια το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Το κοινό μέτωπο για τη προμήθεια φυσικού αερίου – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News