Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 17:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Το δίλημμα στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ε.Ε.: Το δίλημμα στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αύριο ξεκινά η διήμερη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπου θα τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως φαίνεται να αποκλείει το σενάριο εμπάργκο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg, οι κυρώσεις που θα επιβληθούν – είτε νέες είτε συνέχεια των προηγούμενων – θα είναι περιορισμένες σε εμβέλεια και κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσουν τυχόν «τρύπες» που έχουν αφήσει οι προηγούμενοι γύροι κυρώσεων. Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι το «πάγωμα» περαιτέρω περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας Ρώσων ή ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε άτομα και εταιρείες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να συζητήσουν και για την δήλωση που έκανε ο Πούτιν νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι οι μη «φιλικές χώρες» θα πληρώνουν σε ρούβλι το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι δύο πλευρές

Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. και ιδίως η Γερμανία υποστηρίζουν ότι το μπλοκ θα πρέπει πρώτα να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής και μόνο έπειτα να στοχεύσουν στην ρωσική ενέργεια. Εξάλλου, η Ε.Ε., και η Γερμανία συγκεκριμένα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από την άλλη πλευρά όμως, ορισμένα κράτη μέλη ασκούν πίεση στην Ε.Ε. να εξετάσει το το ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, υψηλότερους δασμούς σε όσες συναλλαγές σχετίζονται με την ενέργεια και τον αποκλεισμό περισσότερων τραπεζών από το SWIFT.

Ωστόσο, η Γερμανία και η Ουγγαρία αντιδρούν έντονα σε τέτοιου είδους κινήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στην Σύνοδο θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη. 

Εκτός από την ανησυχία για οικονομικό χτύπημα στην Ευρώπη σε περίπτωση ενεργειακού εμπάργκο, υπάρχει επίσης και ο φόβος για περαιτέρω αύξηση των τιμών παγκοσμίως, που θα μπορούσε μεταξύ άλλων να επιβαρύνει τις φτωχότερες περιοχές περιοχές του πλανήτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Έτσι βρίσκει τον δρόμο του στις αγορές το ρωσικό πετρέλαιο

Ο Πούτιν θα πουλάει σε ρούβλια το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News