Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 15:50
BUSINESS & FINANCE

Ο Πούτιν θα πουλάει σε ρούβλια το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Ο Πούτιν θα πουλάει σε ρούβλια το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Σε ρούβλι θα πληρώνουν οι «μη φιλικές» χώρες το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εξηγώντας ότι η κατάσχεση ρωσικών στοιχείων ενεργητικού από ξένες χώρες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία «κατέστρεψε την εμπιστοσύνη της Μόσχας». 

Ο ηγέτης της Ρωσίας ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προμήθειες αερίου με βάση τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ως προς την ποσότητα και την τιμή του

«Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμών, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικό ρούβλι», είπε κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στις μη φιλικές χώρες συμπεριλαμβάνονται όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή, ανάμεσά τους και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχουν μια εβδομάδα για να βρουν πώς θα μετακινήσουν αυτές τις συναλλαγές σε ρωσικό ρούβλι και θα ζητήσει από την κρατική Gazprom να προχωρήσει στις αντίστοιχες αλλαγές στις συμβάσεις. 

Mέχρι τις 27 Ιανουαρίου, περίπου το 58% των πωλήσεων της Gazprom στην Ευρώπη και άλλες χώρες γινόταν σε ευρώ.

«Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κατανοητή και διαφανής διαδικασία για την πραγματοποίηση πληρωμών για (όλους τους ξένους αγοραστές), συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης ρωσικών ρουβλίων στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Πιστή στον Πούτιν παραμένει η πολιτική ελίτ παρά την παγκόσμια κατακραυγή

Το ρωσικό φυσικό αέριο διχάζει την Ε.Ε. ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Η Βρετανία ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει την Gazprom

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News