Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 14:27
BUSINESS & FINANCE

Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά Ρωσίας: Στο στόχαστρο ολιγάρχες και crypto

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων

Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά Ρωσίας: Στο στόχαστρο ολιγάρχες και crypto

Νέες εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Μόσχας και του Μινσκ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάζοντας στο στόχαστρο ολιγάρχες, μέλη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τράπεζες της Λευκορωσίας, αλλά και την εκμετάλλευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Συγκεκριμένα, τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε κυρώσεις κατά 160 φυσικών προσώπων που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία. Στη «μαύρη λίστα» συμπεριλαμβάνονται 14 επιφανείς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καίριους τομείς της ρωσικής οικονομίας και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και 146 μέλη της Άνω Βουλής της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της χώρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δεύτεροι τιμωρούνται επειδή υπερψήφισαν την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ενέκριναν και νόμο που ποινικοποιεί τη διασπορά «ψευδών» πληροφοριών για τον πόλεμο.

Συνολικά, πλεόν ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε 862 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες.

Όσον αφορά στη Λευκορωσία, η Ε.Ε. αποφάσισε την αποσύνδεση τριών τραπεζών από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift.

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαγόρευσαν επίσης την εξαγωγή τεχνολογίας θαλάσσιας ναυσιπλοΐας και ραδιοεπικοινωνίων. 

Επιπλέον, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονόμισματα, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τα crypto για να «ξεφύγει» από τις υπόλοιπες κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί.

Τέλος, θα προστεθούν κι επιπλέον τεχνολογίας και άλλα αγαθά στη λίστα των προϊόντων που απαγορεύεται να εξαχθούν στη Ρωσία.

Τα μέτρα αναμένεται να υιοθετηθούν επίσημα από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία, ενόψει της άμεσης δημοσίευσής τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Έρχεται χρεοκοπία της Ρωσίας

Μπάιντεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ

Μετά τα γιοτ, στο στόχαστρο και τα τζετ των Ρώσων μεγιστάνων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News