Business Talk Τετάρτη 22/02/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι έξι πυλώνες για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς που τρέχει η κυβέρνηση

Οι έξι πυλώνες για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς που τρέχει η κυβέρνηση
  • Σε έξι πυλώνες βασίζεται η στρατηγική για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα που παρουσιάζεται σήμερα σε ειδική εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας: 
    1. Συνέχεια στην ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου
    2. Επέκταση επενδυτικών ευκαιριών και ανάπτυξη οικοσυστημάτων FinTech και ESG
    3. Δίκαιο και διαφανές φορολογικό πλαίσιο
    4. Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας
    5. Ενθαρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές
    6. Προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.
  • Το έργο χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ως θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Στην εκπόνηση της στρατηγικής συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η EBRD, η Τράπεζα της Ελλάδας και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). 
  • Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται σήμερα όπου εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της EBRD και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται προς υλοποίηση.
  • Προχωρά η δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της MIG, καθώς χθες εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο. Στο μεταξύ οι μέτοχοι που λειτουργούν συντονισμένα με την Raitio Holdings της Δ. Ηλιοπούλου συνεχίζουν να αποκτούν μετοχές της MIG και πλέον ελέγχουν το 12,81% της εισηγμένης. 
  • Μία ακόμη φορά παρατάθηκε η ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων για τη λήψη κρατικής ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδύσεων σε βιομηχανικά πάρκα. Οι υποψήφιοι, δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις μέχρι και τις 24 Μαρτίου, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι υψηλό. Σημειώνεται ότι τα βιομηχανικά πάρκα έχουν ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει αναλάβει την ωρίμανση των εν λόγω έργων και τη διενέργεια των απαιτούμενων διαγωνισμών.
  • Νέες εξαγορές προανήγγειλε η διοίκηση της Entersoft στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022. Μόνο τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία πραγματοποίησε τέσσερις επενδύσεις και πλέον εξετάζεται πιο διεξοδικά η αγορά της Ρουμανίας, στην οποία αναμένονται εξελίξεις μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, όπως σημείωσε η διοίκηση της εισηγμένης, υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί το χρέος για να προχωρήσει πιο επιθετικά σε εξαγορές. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News