Business Talk Τετάρτη 30/11/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Ξενοδοχείο και τα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ξενοδοχείο και τα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
  • Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από 5 Δεκεμβρίου θα λειτουργεί σε νέο κτήριο γραφείων στην οδό Ιπποκράτους 3-5. Νοίκιασε το συγκεκριμένο κτίριο από την Intrakat η οποία με τη σειρά της το έχει νοικιάσει από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, δηλαδή το Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών. Βεβαίως πριν το διαθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Intrakat το ανακαίνισε ολοσχερώς. Παρόλες τις διαμεσολαβήσεις η ετήσια εξοικονόμηση από τα χαμηλότερα μισθώματα που θα καταβάλει επιτροπή είναι της τάξης των 400.000 ευρώ. Τα γραφεία του επόπτη του χρηματιστηρίου θα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους από το δεύτερο και πάνω μέχρι τον όγδοο.
  • Όσον αφορά στο κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη που στέγαζε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επίσης μετακόμισε πρόσφατα στην Καραγεώργη Σερβίας δίπλα στη μητρική του, συζητείται να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο από την αραβικών, κατά πληροφορίες, συμφερόντων ιδιοκτησία του. Θυμίζουμε πως είναι το κτήριο στην γωνία της οδού Κολοκοτρώνη με την Σταδίου που στέγασε παλαιότερα την τράπεζα Barclays, ενώ στο ισόγειο της βρίσκεται το κεντρικό κατάστημα της Rolex Hellas.
  • Περισσότεροι από 10 διαγωνισμοί αθροιστικού προϋπολογισμού της τάξης των 380 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να προκηρυχθούν εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών από την μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Ενίσχυση που περιλαμβάνει την αγορά εξοπλισμού από πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones έως συστήματα διαχείρισης ελέγχου και διαχείρισης εναέριας επιτήρησης και πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών.
  • Πρόκειται για το πρόγραμμα Αιγίς, το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ποτέ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,7 δισεκατομμύρια εκ των οποίων τα 380 προέρχονται από Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Έτσι την διεξαγωγή των διαγωνισμών για τη διαβούλευση με την αγορά και τα περισσότερα από αυτά τα έργα έχει αναλάβει να ωριμάσει και να βγάλει σε διαγωνιστική διαδικασία η Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility-PPF).
  • Για τα project αυτά έχουν εμφανιστεί διεθνείς κολοσσοί του κλάδου, όπως οι αμερικανικές Thrush Aircraft, Air Tractor Inc, Lockheed Martin και Erickson Inc. που ενδιαφέρονται για τα πτητικά μέσα που θα προμηθευτεί η Πολιτική Προστασία της Ελλάδας, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Επίσης για τα επίγεια μέσα που περιλαμβάνουν πυροσβεστικά και άλλα οχήματα ανταπόκρισης ενδιαφέρον επιδεικνύεται από ομίλους όπως οι Mercedes, η Iveco- Magirus, Renault Trucks, MAN SE και άλλοι, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
  • Ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου σε κοινοπραξία με το αμερικανικό private equity, CVC Capital Partners είναι το ένα από τα δύο επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τη Μαρίνα της Πύλου. Έκπληξη ωστόσο αποτέλεσε η δεσμευτική προσφορά από την κοινοπραξία των Ζενγκίνοφ – Κούβελα. Περισσότερα γι’ αυτό το δεύτερο επενδυτικό σχήμα αναμένεται να γίνουν γνωστά την Παρασκευή, οπότε και θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι με τις δεσμευτικές προσφορές ενώπιον των εκπροσώπων των δύο υποψηφίων προκειμένου να αποσταλούν για έλεγχο από τις νομικές και οικονομικές υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News