Business Talk Πέμπτη 22/09/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Σαββίδης και Κοπελούζος ανοίγουν τα χαρτιά τους

Σαββίδης και Κοπελούζος ανοίγουν τα χαρτιά τους
  • Πολλή δουλειά σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αφενός θα υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και αφετέρου θα αποσφραγιστούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την πλειοψηφία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.
  • Δύο πράγματα θα κοιτάει η αγορά να δει στην σχετικές ανακοινώσεις, που αναμένονται αργά το απόγευμα: αν ο όμιλος Γκριμάλντι θα περάσει σε δεύτερο γύρο με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης για την Ηγουμενίτσα και αν στην Αλεξανδρούπολη θα κατέβουν και οι τέσσερις υποψήφιοι, δηλαδή τα δύο σχήματα στα οποία εκπροσωπούνται και αμερικανικά συμφέροντα και τα άλλα δύο που συνδέονται με τους ομίλους Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Κοπελούζου.
  • Η δουλειά πάντως στο ΤΑΙΠΕΔ θα είναι λιγότερη από αυτήν που είχε προγραμματιστεί, αφού τελικά δεν θα ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές για την Λάρκο μιας και αναμένονται ακόμα κάποια διευκρινιστικά έγγραφα
  • Η Δικαιοσύνη δεν είναι μόνο τυφλή, αλλά έχει και τους δικούς της χρόνους -που είναι κάπως ένα πράμα σαν αυτούς του Δημοσίου- στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, γιατί δεν εκδικάστηκε την Τρίτη το μεσημέρι η προσφυγή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στη Δικαιοσύνη που ζητούσε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων; Επειδή, η διαδικασία της εκδίκασης των ασφαλιστικών απαιτεί Γραμματέα, που… σχολάει στις 15:00.
  • Κάπως, έτσι η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 12:00 χθες Τετάρτη, αλλά -λόγω πολυπλοκότητας; λόγω φόρτου εργασίας των δικαστών;- η απόφαση αναμένεται, τελικά, σήμερα. Με άλλα λόγια, σήμερα θα μάθουμε εάν η απεργία στις αστικές συγκοινωνίες, που έλαβε χώρα και ολοκληρώθηκε χθες, είναι παράνομη και καταχρηστική…
  • Αρχές 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group εφόσον η συμφωνία διάσωσης της πρώτης θα πρέπει να εγκριθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο ακτοπλοϊκών προκειμένου να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις, οι οποίες κατόπιν θα υποβληθούν προς έγκριση στις γενικές συνελεύσεις των μετοχών τους.
  • Μέχρι την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου θα πρέπει επίσης να έχει κατατεθεί αίτηση έγκρισης της συγχώνευσης δια απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κάτι που κύκλοι της ακτοπλοϊκής αγοράς εκτιμούν πως μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές, δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες λειτουργούν ήδη κοινοπρακτικά στην Αδριατική και τις γραμμές της Κρήτης, ενώ στις Κυκλάδες και το βόρειο Αιγαίο υπάρχει έντονος ανταγωνισμός με περισσότερες από μία εταιρείες.
  • Εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η αίτηση έγκρισης ενημερωτικού για την αύξηση κεφαλαίου της Lavipharm. Η εταιρεία επιχειρεί να γυρίσει σελίδα με ένα φιλόδοξο business plan αλλά κι έναν Λαβίδα τέταρτης γενιάς, τον Τηλέμαχο, που είναι αποφασισμένος να προσθέσεις κι αυτός το λιθαράκι του στη μακρά παρακαταθήκη της οικογένειας. Ίδωμεν.
  • Και μια και ο λόγος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εντυπωσιαστήκαμε με την ταχύτητα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ρώτησε την Attica Συμμετοχών για το κατά πόσον ισχύει το δημοσίευμα της Τρίτης της Καθημερινής για ολοκλήρωση της συμφωνίας των πιστωτών της ΑΝΕΚ που επιτρέπει να προχωρήσει η απορρόφησή της από τη μεγαλύτερη της ακτοπλοϊκή. Το λέω αυτό γιατί τα ανακλαστικά της Επιτροπής σε κάποιες περιπτώσεις είναι ταχύτατα και σε κάποιες άλλες φαίνεται πως χρειάζονται «stimulation». Όχι όλης της Επιτροπής, να σημειώσουμε. Ορισμένων μελών της διοίκησης. O νοών νοείτω.
  • Έψαχναν στην αγορά χθες πολλοί να βρουν ποια διεθνή επενδυτική τράπεζα επέλεξε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για σύμβουλο στην επιχείρηση εκποίησης του χαρτοφυλακίου των τραπεζικών συμμετοχών του. Πληροφορίες λένε πως πρέπει να είναι είτε η Lazard είτε η Rothschild.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News