Business Talk Τετάρτη 25/05/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η νέα δραστηριότητα της Μασούτης και το «ελκυστικό πακέτο αποδοχών» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Η νέα δραστηριότητα της Μασούτης και το «ελκυστικό πακέτο αποδοχών» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 
  • Μία ακόμη αλυσίδα σκοπεύει να εγκαταστήσει φορτιστές για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Ο λόγος για την «Μασούτης» η οποία, πρόσφατα, έκανε και τις σχετικές τροποποιήσεις στο καταστατικό της. Συγκεκριμένα, στους σκοπούς της εταιρείας συγκαταλέγονται πλέον υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, υπηρεσίες επαναφόρτισης συσσωρευτών ηλεκτρικών οχημάτων, υπηρεσίες διαχείρισης και εκμετάλλευσης υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και υπηρεσίες διεκπεραίωσης συναλλαγών και διαλειτουργικότητας υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. 
  • Με μισθολογικά κίνητρα επιχειρεί τώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού να προσελκύσει στελέχη, καθώς οι «διαρροές» το τελευταίο διάστημα είναι πολλές. Η αρχή δημοσίευσε πρόσκληση για την πλήρωση 17 συνολικά θέσεων (μία θέση προϊσταμένου διεύθυνσης και 16 θέσεις προϊσταμένων τμημάτων) στην οποία επισημαίνεται ότι «επιπρόσθετο κίνητρο για τους υποψηφίους που δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα αποτελεί το ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο αποδοχών, όπως προβλέπεται βάσει ειδικής διάταξης (τεύχος Β’/ΦΕΚ 2475/19.05.2022), καθώς και η ειδική πρόσθετη αμοιβή (παρ.12, άρθρο 21, ν.3959/2011)».  Αν και η σχετική πρόβλεψη είχε θεσπισθεί από πέρυσι, η σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εκδόθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Όσο για την ειδική πρόσθετη αμοιβή που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, απαιτείται επίσης απόφαση η οποία δεν έχει εκδοθεί. Αυτό που αναμένει η Αρχή είναι και μία διάταξη που να σταματά τις κατά παρέκκλιση αποσπάσεις, καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει 8 στελέχη. 
  • Βεβαίως, οι παραπάνω δεν είναι οι μοναδικές καθυστερήσεις στην έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας για την εφαρμογή νόμων. Το 2020 θεσπίστηκε η σύσταση Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης που θα αξιολογεί τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μάλιστα, δύο από τα πέντε μέλη προβλέπεται να προέρχονται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Τα μέλη έχουν ορισθεί εδώ και 12 μήνες από τις Βρυξέλλες, όμως η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία της δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. 
  • Όχι μόνο η ελληνική, αλλά συνολικά η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία ανέκαμψε το 2021, μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη ο κλάδος το 2020 λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης- Κλωστοϋφαντουργίας EURATEX, το 2021 ο κύκλος εργασιών στην ένδυση κατέγραψε άνοδο 10,7%, ενώ στην- κλωστοϋφαντουργία  άνοδο 12,7%.  
  • Η παραγωγή αντίστοιχα σημείωσε άνοδο 2,7 % στην ένδυση και 9,8% στην κλωστοϋφαντουργία. Οι λιανικές πωλήσεις το 2021  αυξήθηκαν κατά 7,4%. Παρόμοια ήταν η πορεία των εξαγωγών. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 8,6% και της  κλωστοϋφαντουργίας 13,2%. Οι εξαγωγές ενδυμάτων  ανήλθαν σε  33 δισ. ευρώ  και της  κλωστοϋφαντουργίας σε 25 δισ. ευρώ. Αύξηση σημείωσαν και οι εισαγωγές ενδυμάτων, κατά 5,6%, στα 72 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 27% και διαμορφώθηκαν σε 34 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης εισαγωγών  από την Κίνα.
  • Η βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης της Μήλου βρέθηκε επί τάπητος κατά τη χθεσινή συνάντηση του Δημάρχου Μήλου Μανώλη Μικέλη με τη Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Aegean Μαρίνα Σπυριδάκη και τον chief pilot του αεροπορικού ομίλου Β.Κλουδά. Στόχος της συνάντησης υπήρξε η διερεύνηση των δυνατοτήτων περαιτέρω ενίσχυσης της αεροπορικής σύνδεσης του νησιού τόσο για την ενίσχυση των τουριστών της Μήλου όσο και για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News