Business Talk Πέμπτη 8/09/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Ελληνικός Xρυσός, Ελευθέριος Βενιζέλος και Nova-Wind στο προσκήνιο

Ελληνικός Xρυσός, Ελευθέριος Βενιζέλος και Nova-Wind στο προσκήνιο
  • Σήμερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την Nova-Wind και την μητρική United Group καθώς τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον σε επίπεδο φημών, από την αγορά έχουν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες για νέα μεγάλη επένδυση στις τηλεπικοινωνίες. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως το ύψος της επένδυσης είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε. 

 

  • Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μίλησε για το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την εισαγωγή του 30% της εταιρείας που διαχειρίζεται τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για το πακέτο των μετοχών που βρίσκεται στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ για το οποίο είχε ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης. Ο σχετικός διαγωνισμός είχε περάσει στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, με τη συμμετοχή εννέα ισχυρών επενδυτικών σχημάτων αλλά τελικά πάγωσε με το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού είπε πως η εισαγωγή στο ΧΑ εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Ο πρώτος είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες μικρομετόχους να συμμετάσχουν στην επιτυχία του αεροδρομίου και του ελληνικού τουρισμού εν γένει και ο δεύτερος είναι ότι θα ενισχυθεί η ελληνική κεφαλαιαγορά.

 

  • Εδώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πού πήγε τελικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Η Αρχή ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποίησε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές εισαγωγής, χονδρικής και λιανικής εμπορίας λευκών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών. Ωστόσο, μόνο μία από τις τρεις μεγάλες έχει επιβεβαιώσει ότι δέχθηκε την επίσκεψη των ελεγκτών. Εκπρόσωποι των άλλων δύο δηλώνουν άγνοια. Και μένει να δούμε εάν θα γίνει επίσκεψη αύριο, κάτι πάντως, που σημαίνει ότι θα είναι προετοιμασμένοι. Όπως πληροφορείται η στήλη, πάντως, αν και οι ελεγκτές «ξεσκόνισαν» αρχεία για πολλά πράγματα εκεί που πήγαν, αυτό που κυρίως αναζητεί η ΕΑ είναι στοιχεία για ορισμός τιμών σε κάθετες σχέσεις, κάθετη σύμπραξη δηλαδή.

 

  • Με τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική υπέγραψε η Ελληνικός Χρυσός για τη χρηματοδότηση ύψους 680 εκατ. ευρώ του έργου μέσω κοινοπρακτικού δανείου για την ανάπτυξη των Σκουριών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική. Για να προχωρήσει το έργο, δηλαδή η ανάπτυξη του μεταλλείου των Σκουριών, απαιτούνται κεφαλαιουχικές δαπάνες 845 εκατ. ευρώ, με τη θυγατρική εταιρεία της Eldorado Gold να αξιολογεί εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης. Σε αυτές ανήκει, όπως πληροφορείται η στήλη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία όμως, θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα το έργο να διαθέτει «πράσινες» προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό η εταιρεία έχει εκπονήσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων που επιτρέπει την παρακολούθηση όλων των πιθανών επιπτώσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας. 

 

  • Να σημειωθεί ότι, όπως δεσμεύτηκε (σε συνέντευξή του στο newsletter του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων) ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρης Δημητριάδης, η περιοχή θα παραδοθεί στην αρχική της φυσική κατάσταση με το τέλος της εκμετάλλευσης, και η αποκατάσταση θα προχωράει παράλληλα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δρομολογεί επενδύσεις περίπου 120 εκατ. ευρώ σε δαπάνες για περιβαλλοντικά έργα και ανάλογα ποσά για κοινωνικές επενδύσεις, ενώ όσον αφορά την απασχόληση προβλέπεται η δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας, πέρα των υφιστάμενων.

 

  • Η αρχή έγινε από την Κύπρο. Μην αποκλείετε πάντως να ακολουθήσουν και άλλες χώρες στις οποίες θα αποστέλλονται προϊόντα από το Skroutz Marketplace, αν και αυτό δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Οι άνθρωποι της εταιρείας δεν κρύβουν ότι τέτοιες ιδέες υπάρχουν, αλλά απλώς τώρα προέχει η αγορά της Κύπρου. Για να δούμε εάν με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσει η διαδρομή για τη δημιουργία της «ελληνικής Amazon». Σε κάθε περίπτωση η είσοδος στην αγορά αυτή γίνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι αποστολές προϊόντων ξεκίνησαν πιλοτικά στα τέλη Ιουλίου και πλέον στέλνουν στην Κύπρο παραγγελίες περί τους 3.000 εμπόρους με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά. Την ίδια ώρα ξεκινούν και συνεργασίες με κυπριακές επιχειρήσεις έτσι ώστε και οι καταναλωτές στην Κύπρο να μπορούν να λαμβάνουν τα προϊόντα την επομένη της παραγγελίας τους (next day delivery).

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News