Business Talk Δευτέρα 14/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το success story των εισηγμένων του 2021 και το boom των ελληνικών μαρμάρων

Το success story των εισηγμένων του 2021 και το boom των ελληνικών μαρμάρων
  • Εβδομάδες εταιρικών αποτελεσμάτων είναι οι επόμενες λίγες εβδομάδες, αρχής γενομένης από σήμερα που Alpha Bank και ΟΛΠ κάνουν τις πρώτες δημοσιεύσεις ενώ αύριο Premia, Cenergy και Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσουν επίσης τις επιδόσεις του 2021. Ενδιαφέρον θα έχουν πάντως όσα θα πει σήμερα στους αναλυτές η διοίκηση της Alpha Bank, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι οι επιχειρηματίες επιζητούν το τέλος του πολέμου, ώστε να απομακρυνθεί, κυρίως, το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα που απλώνεται στην οικονομία. Και βέβαια να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες, όπως ανέφερε (πιο πολύ με ευχή μοιάζει), την Παρασκευή ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμάται ότι δεν θα κρατήσουν επί μακρόν. Όπως είπε, ο πόλεμος μας οδήγησε, απλώς, στο να τραβήξουμε λίγο το πόδι από το γκάζι. «Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Και όπως συνέβη στην πανδημία απαιτείται ευρωπαϊκή λύση». Την περιμένουμε όλοι.

 

  • Πάνε δέκα χρόνια από τότε που επί αντιπροεδρίας της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία είχε έλθει στην Αθήνα και ανακοίνωσε πως υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για την εισαγωγή ελληνικών μαρμάρων αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε πολλοί γέλασαν. Προχθές όμως, μια δεκαετία και μετά, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης και αναπληρώτρια CEO της «Ικτίνος Ελλάς», Ιουλία Χαϊδά δήλωσε σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές εκεί αυξήθηκαν σημαντικά. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν έναντι του 2020 τουλάχιστον κατά 35%, με το 50% των εξαγωγών να κατευθύνεται στην Κίνα, ποσοστό που αγγίζει το 80% όταν πρόκειται για ακατέργαστο μάρμαρο. H παγκόσμια ζήτηση για ελληνικό μάρμαρο μεταφράζεται πλέον σε κύκλο εργασιών 1,5 δισ. δολαρίων και περίπου το 50% του εξαγώγιμου μαρμάρου της Ελλάδας πηγαίνει στην Κίνα.

 

  • Μπορεί η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνούν τις κατασκευαστικές ωστόσο όλες οι άμεσα εμπλεκόμενες διαρρέουν αρμοδίως πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον όμιλο τους. Την ίδια ώρα η αγορά ολόκληρη θυμάται άριστα πως η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αφορά την Ελλάκτωρ και τους μεγαλομετόχους της Reggeborgh και Atlas ενώ αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά σε θέματα κοινής ιδιοκτησίας που παραπέμπουν επίσης στην ολλανδική μεγαλομέτοχο της Ελλάκτωρ, που μέχρι πρότινος ήταν μεγαλομέτοχος και της ΓΕΚ Τέρνα («η ΕΑ εξετάζει τυχόν επιπτώσεις της ύπαρξης κοινών συμμετοχών common ownership / common shareholding σε επιχειρήσεις του κλάδου, στις συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού εντός αυτού»). Ενόσω όμως αυτές οι έρευνες δεν καταλήγουν κάπου, μιας και ξεκίνησαν που ξεκίνησαν, δημιουργούνται σκιές που δεν κάνουν καλό στο ευρύτερο επιχειρηματικό κλίμα, ειδικά του κλάδου. Πόσο μάλλον που λέγεται ολοένα και περισσότερο πως τα τεκταινόμενα δεν έχουν διαφύγει της προσοχής των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως.

 

  • Όσον αφορά την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι υπηρεσίες της ακόμα δεν έχουν λάβει το δεύτερο γύρο απαντήσεων των Reggeborgh και Atlas, οι οποίες ερευνώνται περί ενδεχόμενων συντονισμένων πρακτικών, ούτε και τις εισηγήσεις των εξωτερικών νομικών συμβούλων της. Η εκτίμηση είναι πως από αυτό το μέτωπο νέα δεν θα υπάρξουν πριν την μεγάλη εβδομάδα. Όσο για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα υπονοούνται.

 

  • Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πρόεδρος της Ιωάννης Λιανός έχει καταφέρει να συγκεντρώνει τα πυρά όλων ανεξαιρέτως. Όχι βέβαια ότι η θέση του προέδρου της εν λόγω αρχής  θα έκανε ποτέ τον κάτοχο της αγαπητό. Ο ίδιος φάνηκε πάντως να νιώθει την ανάγκη να απαντήσει και, με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter, δηλώνει ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού πληροφορεί για τις ενέργειές της, αλλά φαίνεται ορισμένοι έχουν ξεχάσει/δεν ξέρουν (;) τι σημαίνει evidence-based policy και λένε ότι τους κατέβει». Είχαν προηγηθεί την εβδομάδα που πέρασε έλεγχοι σε διάφορους κλάδους, με πιο εντυπωσιακή κίνηση αυτή που αφορούσε τους επιτόπιους ελέγχους σε όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες 7ης τάξης. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί έγιναν στο πλαίσιο της κανονιστικής παρέμβασης που έχει ξεκινήσει από πέρυσι η Αρχή στον κλάδο. Όπως σημειώνουν τόσο οι επικριτές όσο και οι θαυμαστές του Ιωάννη Λιανού, καλοπροαίρετοι και μη, ομοίως, οι αιφνίδιοι έλεγχοι, αν και επιτρέπονται από την ελληνική νομοθεσία στο πλαίσιο μιας κανονιστικής παρέμβασης, κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην αγορά.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News