Business Talk Παρασκευή 11/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η «ανάπλαση» του Χαϊδαρίου, ο Ουκρανός telco από το Ν. Ηράκλειο και ποιοι φοράνε από αύριο «κελεμπίες»

Η «ανάπλαση» του Χαϊδαρίου, ο Ουκρανός telco από το Ν. Ηράκλειο και ποιοι  φοράνε από αύριο «κελεμπίες»
  • Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο σχήμα συμφερόντων του ομίλου Γιώργου Προκοπίου βρίσκεται η όλη διαδικασία. Σήμερα συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης των διαγωνισμών της Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και της Ειδικής Διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τους οποίους ανακηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2021 πλειοδότης ο όμιλος Προκοπίου με τίμημα 37,3 εκατ. ευρώ στον πρώτο και άλλων 25,2 εκατ. στον δεύτερο για το άλλο μισό του ναυπηγείου. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως και οι εν λόγω εκκρεμότητες θα αρθούν σύντομα και θα μπορέσει να προχωρήσει η μεταβίβαση του ναυπηγείου.

 

  • Τι λέγεται στην αγορά για τις καθυστερήσεις με τις προσφυγές για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; «Όποιος δεν μπορεί να ξυστεί μόνος του ας μην περιμένει να τον ξύσει άλλος: Αν δεν αποκτήσουμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε, να κατασκευάζουμε και να εξοπλίζουμε τα πλωτά μέσα που χρειαζόμαστε για την άμυνά μας όπως οι Ισραηλινοί ή οι Τούρκοι, τότε θα είμαστε πάντα υποχείριο αυτών που μας τα προμηθεύουν και τα προγραμματίζουν ή τα αποπρογραμματίζουν τη στιγμή που τα χρειάζεσαι». Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται ομοψυχία, συναίνεση και σημαντικές επενδύσεις προηγμένης τεχνολογίας και όχι προσφυγές όπως του δήμου Χαϊδαρίου και μάλιστα ενώ έχει βρεθεί επενδυτής που πληρώνει άνω των 60 εκατομμυρίων για ένα καταχρεωμένο και εν πολλοίς παρωχημένο συγκρότημα στο οποίο θα ρίξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει χιλιάδες δουλειές. Σε ένα χώρο, που υπήρχε αυτή η δραστηριότητα τα τελευταία 50 χρόνια και σε χαρακτηρισμένη Βιομηχανική Ζώνη μεγάλης όχλησης, όπου επιδιώκεται μία βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και η καθιέρωση πράσινης ναυπήγησης, που γειτνιάζει με προβλήτες φόρτωσης και εκφόρτωσης αργού και προϊόντων πετρελαίου, προκαλεί επιεικώς θυμηδία να λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε ηλιοθεραπεία.

 

  • Μία από τις εν Ελλάδι εταιρείες ουκρανικών συμφερόντων που συνήθως βρίσκεται κάτω από το ραντάρ της αγοράς είναι η Inalan. Πρόκειται για τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που προσφέρει σε ορισμένες περιοχές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης ταχύτητες 200Mbs σε χαμηλές τιμές περίπου 28 ευρώ. Με την εταιρεία να υιοθετεί παραδοσιακά εσωστρεφή τακτική, ουδείς γνωρίζει εάν η Inalan, που έχει την έδρα της στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, θα επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και κατά πόσο εξαρτάται από πηγές κεφαλαίων στη χειμαζόμενη χώρα. Στην Inalan, που πραγματοποίησε πριν από μερικούς μήνες αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 300 χιλ. ευρώ, ως διαχειριστές εμφανίζονται οι Ουκρανοί Κοστιαντίν Ντολζένκο και Σέργκι Κοβαλίοφ.

 

  • Μεγαλώνει η λίστα με τους ανοιχτούς λογαριασμούς της χώρας με την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού αλλά και την ελληνική, καθώς μόνο τούτη τη βδομάδα άνοιξαν ή αναβίωσαν δύο νέα μέτωπα: η έρευνα για κρατικές επιδοτήσεις στα ΕΛΤΑ που ξεκίνησε από την ευρωπαϊκή επιτροπή την Πέμπτη αλλά και ο δεύτερος γύρος ερευνών της ελληνικής επιτροπής ανταγωνισμού για τις κατασκευαστικές την Τετάρτη, κλάδος που σύμφωνα με πληροφορίες παρακολουθείται στενά από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία ήδη εδώ και δύο χρόνια σχεδόν. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν στο φάκελο για το θεσμικό πλαίσιο για την ναυτιλία που ξανάνοιξε στα τέλη του 2021 αλλά και άλλα χρονίζοντα θέματα μεταξύ των οποίων ακόμα και η προ δεκαετίας γενναία βοήθεια που είχε δώσει το κράτος στους αγρότες. Τούτων λεχθέντων καθίσταται σαφές πως σε κάποια από τα μέτωπα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει πίσω ή να προβεί σε παραχωρήσεις. Ειδικά καθώς η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας καθιστούν την σχέση εξάρτησης ισχυρή. Δεδομένης μάλιστα της άμεσης εμπλοκής των κατασκευαστικών στην απορρόφηση  των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να αναμένεται ίσως ότι οι ενέργειες της ελληνικής επιτροπής γίνονται αν όχι σε συνεννόηση σίγουρα με ενημέρωση της DG Comp.

 

  • Στην Σαουδική Αραβία αυτό το Σαββατοκύριακο μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη ταξιδεύουν και υψηλόβαθμα στελέχη 43 εταιρειών από τους κλάδους των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας, της κυβερνοασφάλειας, των τραπεζών αλλά και θεσμικοί όπως ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΒΕΑ και του ΣΕΒΕ. Σημειώνουμε πως στο νεοϊδρυθέν Επιχειρηματικό Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, το οποίο αναπτύχθηκε για τη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών εκπρόσωπος της χώρας ορίστηκε ο Πρόεδρος της TEMES Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

 

  • Στο ταξίδι θα γίνουν ραντεβού και με τους Υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού καθώς και με τον επικεφαλής του Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας στην αποστολή θα συμμετέχουν και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων Ορέστης Καβαλάκης, καθώς επίσης η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Ασφαλώς και θα έιναι εκεί και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Γιάννης Σμυρλής αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News