Business Talk Τετάρτη 9/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Οι εκλογές, οι Σαουδάραβες, η Λάρκο, ο Βωβός και οι συνήθεις ύποπτοι

Οι εκλογές, οι Σαουδάραβες, η Λάρκο, ο Βωβός και οι συνήθεις ύποπτοι
  • Ο πρωθυπουργός διαψεύδει κάθε τόσο τα σενάρια πρόωρων εκλογών αλλά μετά από λίγο όλο και κάτι συμβαίνει και επανέρχονται με νέα μορφή. Τώρα συζητείται στην αγορά η πιθανότητα ο πρωθυπουργός να αποφασίσει τελικά να πάει σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας των εκτάκτων οικονομικών συνθηκών που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ειδικά στις τιμές της ενέργειας αλλά και την προοπτική διαμόρφωσης νέων ισορροπιών με την Τουρκία. Και μάλιστα αυτό το σενάριο θέλει τις πρόωρες (και διπλές, τουλάχιστον…) εκλογές να γίνονται πριν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο όπως λεγόταν μέχρι πρότινος. Η στήλη αφήνει τα πολιτικά σχόλια και τις προβλέψεις σε άλλους καταλληλότερους, ωστόσο δεν μπορεί παρά να επισημάνει πως τέτοιες συζητήσεις επαναφέρουν μία αβεβαιότητα που δε βοηθά (sic) στις επιχειρηματικές αποφάσεις ούτε στις επενδύσεις.

 

  • Στην Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν αυτό το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης συνοδεία και άλλων υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών που έχουν τεθεί επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής. Ενέργεια, τεχνολογία αλλά και εναλλακτικές επενδύσεις, ακίνητα και τουρισμός είναι στο μενού των διμερών επαφών που θα κρατήσουν μέχρι και την Δευτέρα. Η αποστολή είναι τόσο μεγάλη που θα πετάξει με ναυλωμένο αεροπλάνο της Aegean το οποίο όπως φαίνεται έχει γεμίσει.

 

  • Μπορεί οι τιμές του νικελίου στην αγορά του Λονδίνου να εκτοξεύτηκαν χθες κατά 250% με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαπραγμάτευση αλλά στην Ελλάδα θα δυσκολευτούμε πολύ απ’ ό,τι φαίνεται να ξεμπερδέψουμε με την Λάρκο. Την Δευτέρα το ΤΑΙΠΕΔ περιμένει δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την ενοικίαση του εργοστασίου και την ίδια μέρα η ειδική διαχείριση τις προσφορές για την πώληση των ορυχείων. Όμως ήδη στην αγορά έχει αρχίσει και σιγοψιθυρίζεται πως ούτε ο Μυτιληναίος ούτε ο Περιστέρης τελικά θα κατέβουν. Και για το μεν πρώτο ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, απ’ όσα επικοινωνούσαν συνεργάτες του, για τον δε Περιστέρη όμως υπήρχαν «επενδεδυμένες προσδοκίες». Προσδοκίες που ακόμα μπορεί να βγουν αληθινές αν τελικά η κοινοπραξία του με την AD Holdings αποφασίσει να πάρει το ρίσκο (που δεν μείωσαν οι προβλέψεις της σύμβασης μίσθωσης του εργοστασίου που αποφάσισε τελικά το ΤΑΙΠΕΔ) για το διαγωνισμό ή αν συμβεί κάτι απρόβλεπτα θετικό.

 

  • Ούτε όμως οι τιμές της ενέργειας βοηθούν αφού σε αντίθεση με την επί δεκαετίες πρακτική της Λάρκο να μην πληρώνει το ρεύμα στη ΔΕΗ (κάπως έτσι ξεπέρασαν τα 3 50 εκατομμύρια τα χρέη της για το ηλεκτρικό) ο όποιος νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει -και μάλιστα αδρά- με βάση την τρέχουσα συγκυρία την ενέργεια. Τι θα γίνει όμως αν τελικά βγει όντως άγονος ο διαγωνισμός; Ή θα προκηρυχθεί ξανά ή θα πάμε σε πτώχευση εν λειτουργία είτε σε κανονική πτώχευση, απαντούν νομικές πήγες προσθέτοντας πάντως πως μπορεί πάντοτε ο νομοθέτης να δώσει άλλη λύση.

 

  • Μέχρι τότε πάντως οι εργαζόμενοι θα έχουν απολυθεί και θα έχει μείνει μόνο μικρός αριθμός τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εξηγούν οι ίδιες πηγές. Αυτή είναι η νέα πράξη του δράματος που ακούει στο όνομα Λάρκο αν και είναι δύσκολο να την εξηγήσει κανείς σε διάφορους συνδικαλιστές που επιχειρηματολογούν πως με την άνοδο των τιμών του νικελίου η επιχείρηση μπορεί πλέον να είναι κερδοφόρα. Η «πουλημένη απάντηση» βέβαια είναι, πληρώνοντας το ρεύμα ή φεσώνοντας τη ΔΕΗ; Κοντός ψαλμός αλληλούια, τη Δευτέρα θα μάθουμε τι έγινε με τους διαγωνισμούς και αν τελικά δεν πάει καλά η προσπάθεια να τελειώσει το άγος της τα ξαναλέμε.

 

  • Επανέρχονται τα σενάρια περί ενδεχόμενης αύξησης κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ με σκοπό να καταστεί εφικτή είτε η αναχρηματοδότηση είτε η αποπληρωμή του μεγάλου ομόλογου των 675 εκατομμυρίων που συνδέεται και με «ασημικά» της εισηγμένης ως εξασφαλίσεις. Η διοίκηση δεν έχει κρύψει πως θέλει μέσα στο τρέχον δωδεκάμηνο να καταλήξει σε συγκεκριμένο μοντέλο. Βεβαίως χρόνος υπάρχει αφού το εν λόγο ομόλογο λήγει το 2024 (ειρήσθω εν παρόδω, ένα μήνα μετά τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής οδού τα έσοδα της οποίας έχουν μπει collateral για το ομόλογο) αλλά τόσο μεγάλες συναλλαγές δεν της αφήνεις για τελευταία στιγμή. Σε αυτό το κλίμα πολλοί διαβλέπουν και ευκαιρία να λήξει η σύγκρουση των μεγαλομετόχων σε περίπτωση που υιοθετηθεί πράγματι το μοντέλο μια γενναίας αύξησης κεφαλαίου. Ωστόσο οι ψυχραιμότεροι θυμίζουν πως την προηγούμενη φορά που έγινε αύξηση κεφαλαίου και πολλοί περίμεναν η Greenhill και η Kiloman να γίνουν diluted, συνέβη το αντίθετο: όχι μόνο κάλυψαν τα ποσοστά που τους αναλογούσαν άλλα αύξησαν και θέση.

 

  • Πέρασε από 40 κύματα, αλλά τελικά και με καθυστέρηση έξι χρόνων κατάφερε να αλλάξει χέρια. Αναφερόμαστε στο ημιτελές ξενοδοχείο της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική στον Πόρο, το οποίο θα έπρεπε να είχε πουληθεί από το 2016, βάσει όσων προέβλεπε η συμφωνία εξυγίανσης του μεγαλύτερου κάποτε developer της χώρας. Το ακίνητο είχε προγραμματιστεί να βγει σήμερα στο «σφυρί» για περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εμφανίστηκε αγοραστής, μια ελληνική μονοπρόσωπη με βασικό μέτοχο την κυπριακή Ferena Holdings που αγόρασε το ακίνητο προς 6 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί (έχει, ήδη, πραγματοποιηθεί και η μεταγραφή του ακινήτου). Τώρα, στόχος είναι η αξιοποίηση του ακινήτου για το οποίο επανέρχονται τα σενάρια της μετατροπής του σε ιαματικό θέρετρο, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν κεφάλαια της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

 

  • Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, το ακίνητο του Πόρου, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ημιτελών κατοικιών και δύο οικόπεδα με έκταση 35 και 29 στρεμμάτων το καθένα, ήταν το πρώτο τουριστικό έργο της Βωβός το μακρινό 2007. Η κατάρρευση όμως, της εταιρείας καταδίκασε το project των 25 εκατ. ευρώ να παραμείνει μακέτα. Στη συνέχεια, όταν η Βωβός επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης, προβλέφθηκε το asset να έχει πουληθεί μέχρι το 2016. Αγοραστές όμως, δεν υπήρχαν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στον παραλίγο πλειστηριασμό.

 

  • Η Netcompany-Intrasoft προσλαμβάνει 270 άτομα υψηλής ειδίκευσης στην Ελλάδα που αντιπροσωπεύουν και την μερίδα του λέοντος των 320 δρομολογούμενων προσλήψεων. Περισσότερες από τις μισές ειδικότητες αφορούν σε μηχανικούς πληροφορικής, ενώ αρκετοί θα προσληφθούν ως business analysts, σύμβουλοι πληροφορικής, projects managers κτλ. (πέρσι, το 36% των προσλήψεων που έκανε αφορούσαν γυναίκες από 25% το 2020). Η Intrasoft είχε περάσει στη δανέζικη Netcompany από τον περασμένο Οκτώβριο έναντι 235 εκατ. ευρώ και πλέον ξεδιπλώνει το σχέδιο μεγέθυνσής της ενόσω «βρέχει» έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News