Business Talk Τρίτη 8/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Ποια σχέδια παγώνουν από την κρίση

Ποια σχέδια παγώνουν από την κρίση
  • Με τις τιμές των καυσίμων να σπρώχνουν το σύνολο της ελληνικής ακτοπλοΐας σε   ζημίες, τα σχέδια για την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group ενδέχεται να παγώσουν… μόνιμα αν δεν αλλάξουν δραστικά οι παράμετροι της συμφωνίας. Αυτή είναι η ανησυχία των τραπεζιτών που ασχολούνται με το ζήτημα και  βλέπουν πλέον την ΑΝΕΚ να πιέζεται περαιτέρω και τα περιθώρια της Attica για γενναία τιμήματα να στενεύουν. Ακόμα περισσότερο, ανησυχούν για το πόσο χρόνο μπορεί να αντέξει ΑΝΕΚ και γι’ αυτό εκτιμάται πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα. Ίδωμεν…

 

  • Προβληματισμός για τον πόλεμο στην Ουκρανία  επικρατεί   στις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες οι οποίες έχουν προγραμματίσει για φέτος αριθμό δρομολογίων ρεκόρ για απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα. Από σήμερα έως και τον Μάιο αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί τουλάχιστον εννέα διαφορετικές απευθείας πτήσεις εβδομαδιαίως με κάποιες εταιρείες μάλιστα να έχουν προγραμματίσει να τις αυξήσουν σε δύο πτήσεις την ημέρα καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα.  Και αυτό διότι τόσο οι μεγάλοι ξένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί όσο και οι ελληνικοί φορείς του τουρισμού που έχουν απευθείας επαφή με τις αγορές από τις οποίες ξεκινούν οι επισκέπτες της χώρας διαπιστώνουν πάγωμα των κρατήσεων.

 

  • Με τη ψυχολογία να είναι το άλφα και το ωμέγα στην οικονομία, τις τελευταίες ημέρες οι μεσίτες καταγράφουν  ένα σχετικό μούδιασμα στο real estate. Το πόσο πρόσκαιρο θα είναι εξαρτάται από την κατάληξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το μόνο βέβαιο όμως, είναι ότι εκτός από τον κανόνα «η οικονομία είναι ψυχολογία», βρίσκεται σε απόλυτη ισχύ και ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτή τη στιγμή, η ζήτηση για κατοικίες παραμένει υψηλή και θα ενισχυθεί, εάν ληφθεί υπόψη ότι ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα θα διατεθούν σε πρόσφυγες από την χειμαζόμενη Ουκρανία που έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα για μέχρι τρία χρόνια

 

  • Μη ξεχνάμε ότι σε ισχύ παραμένει και το πρόγραμμα Estia που προβλέπει την επιδοτούμενη στέγαση σε ιδιωτικές κατοικίες και διαμερίσματα. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι και ο Δημήτρης Παπαδημούλης διέθετε περίπου 15 από τα 38 ακίνητά του σε πρόσφυγες και ΜΚΟ. Όλα αυτά τα λέμε για να γίνει αντιληπτό ότι η ζήτηση ήταν και θα παραμείνει υψηλή για κατοικία. Και θα εκτοξευθεί για διαμερίσματα που απευθύνονται στην εργατική τάξη, όπως συνηθίζει να λέει ένας ξένος μεγαλοεπενδυτής

 

  • Το πραγματικό πρόβλημα για το real estate από την κατάσταση στην Ουκρανία είναι το υψηλότατο ενεργειακό κόστος το οποίο λόγω του πολέμου φαίνεται ότι δεν θα το αποχωριστούμε εύκολα. Αυτό με τη σειρά του, θα κάνει πιο επιρρεπείς στα φέσια τους ενοικιαστές και μάλλον θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να ρίξουν ή τουλάχιστον να μην αυξήσουν τα ενοίκια. Επίσης, με τις τιμές του πετρελαίου στη στρατόσφαιρα, είναι άγνωστο πώς θα βγουν οι προϋπολογισμοί σε πολλά projects ανάπτυξης ακινήτων. Εάν κάποια από τα έργα αυτά «παγώσουν», τουλάχιστον μέχρι να αποκλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση, η ζήτηση θα καταστήσει ακόμη πιο περιζήτητα τα παλαιότερα κι εν ευρύτερα τα υφιστάμενα διαμερίσματα.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News