Business Talk Τετάρτη 2/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η Lamda Malls και οι μεγαλύτεροι Ρώσοι επενδυτές στην Ελλάδα (Σαββίδης, Ριμπολόβλεφ, Μπορίσοφ)

Η Lamda Malls και οι μεγαλύτεροι Ρώσοι επενδυτές στην Ελλάδα (Σαββίδης, Ριμπολόβλεφ, Μπορίσοφ)
  • Στο περιθώριο παρουσίασης χθες για τα έργα στο Ελληνικό ο Οδυσσέας Αθανασίου ρωτήθηκε και για την πρόοδο του θέματος εξόδου της Varde από το κοινό τους σχήμα Lamda Malls. Και βεβαίως πέραν της άποψής του, ότι καταλαβαίνει πως το επενδυτικό κεφάλαιο έχει έναν χρονικό ορίζοντα εντος του οποίου πρέπει να εξέλθει από την επένδυση, λίγα αποκάλυψε. Όταν ρωτήθηκε όμως ευθέως κατά πόσο θα ενδιέφερε την Lamda να αγοράσει την συμμετοχή των Αμερικανών τότε εξήγησε ότι η εταιρεία του έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της δραστηριότητας και υπό τους κατάλληλους όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι αγοραστής του 30% της Varde. Το είπε και δεν το είπε δηλαδή. Με τούτα και με εκείνα είναι προφανές πως η δημόσια εγγραφή της Lamda Malls, θα πρέπει να περιμένει για κανένα χρόνο ακόμα, όπως παραδέχτηκε.

 

  • Το θερμόμετρο των αντιδράσεων για τα έργα στο Ελληνικό ενδέχεται να ανέβει λίγο όταν αρχίσουν τα φορτηγά να πηγαινοέρχονται και, κυρίως, όταν ξεκινήσει το έργο της υπογειοποίησης της παραλιακής. Όμως η Lamda αισιοδοξεί πως θα μπορέσει «να ρίξει τα δέκατα» αυτά περνώντας την παράκαμψη μέσα από το Ελληνικό. Ωστόσο επειδή αντιλαμβάνεται πως το πραγματικό πρόβλημα θα είναι στην βόρεια πλευρά, όταν ανοίξει το εμπορικό κέντρο, περιμένει όπως όπως την επέκταση της Αττική οδού από την περιφερειακή του Υμηττού προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Και επειδή η συγκεκριμένη επέκταση είναι η πλέον ανώριμη ως έργο από τις τρεις της Αττική οδού, και αν δεν δημοπρατηθεί τάχιστα μπορεί να υπάρχουν παρατράγουδα, γι’ αυτό και ανέλαβε όλο το το μελετητικό κόστος ώστε το έργο να ωριμάσει γρήγορα και το υπουργείο Υποδομών να το δημοπρατήσει … χτες.

 

  • Με περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαιοποίηση ο ΟΤΕ έφτασε σε χρηματιστηριακή αξία την πολυεθνική Coca-Cola Τρία Έψιλον που πιέζεται είναι η αλήθεια και από την κρίση στην Ουκρανία. Ωστόσο η άνοδος του ΟΤΕ σε μία τέτοια διεθνή συγκυρία δεν είναι ευκαιριακή: πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε   εξαιρετικές επιδόσεις για το 2021 ενώ οι επενδύσεις του, οι μεγαλύτερες με διάφορα αυτή τη στιγμή στη χώρα, υπόσχονται ακόμα καλύτερα νούμερα. Ταυτόχρονα μερισματική πολιτική, πρόγραμμα αγοράς ιδίων,  δανεισμός 0,6 φορές τα Ebitda σε εποχές υψηλού πληθωρισμού και εγνωσμένης ικανότητας και αξιοπιστίας μάνατζμεντ, δικαιώνουν την επιλογή όσων έχουν τοποθετηθεί στην εταιρεία.

 

  • Στα 664 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Ελληνικό Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Μόσχας το απόθεμα των άμεσων ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα στα τέλη του 2020, επικαλούμενο στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Το ίδιο έτος ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ με τα 2,9 δισεκατομμύρια εξ αυτών να αφορούν ελληνικές εξαγωγές, κυρίως υδρογονανθράκων. Το διμερές εμπόριο είναι ωστόσο σημαντικά μειωμένα σε σχέση με μία οκταετία πριν και συγκεκριμένα το 2013 οπότε και βρισκόταν στα επίπεδα των 7 δισεκατομμυρίων. Το ίδιο ισχύει και για τους Ρώσους τουρίστες οι οποίοι το 2013 είχαν φτάσει το 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες έναντι 583 χιλιάδων το 2019 και μόλις 26 χιλιάδων το 2020.

 

  • Οι ρωσικές επενδύσεις περιλαμβάνουν και τις αγορές ακινήτων στα πλαίσια του προγράμματος χρυσής βίζα στο πλαίσιο του οποίου σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης έχουν χορηγηθεί από την αρχή του προγράμματος 596 άδειες σε ρώσους επενδυτές ακίνητων. Αριθμός που αντιστοιχεί σε επενδύσεις της τάξης των 150 εκατομμυρίων, αν συνυπολογιστεί ότι άδειες παίρνουν και συγγενικά πρόσωπα του επενδυτή αλλά πολλοί αγοράζουν και ακίνητα αξίας σημαντικά υψηλότερης των 250.000 που είναι το ελάχιστο όριο.

 

  • Εκ των μεγαλύτερων ρωσικής προέλευσης επενδυτών στην Ελλάδα είναι ασφαλώς ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης ο όποιος ελέγχει το 71,8% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης αλλά και το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς, το Μακεδονία Παλλάς, την εταιρεία παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας του μεταλλικού νερού Σουρωτή όπως κι άλλα ακίνητα καθώς και την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ.

 

  • Στους αξιοσημείωτους Ρώσους επενδυτές περιλαμβάνονται και οι βασικοί μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη που πρόσφατα έκλεισαν συμφωνία με την οποία εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετοχών τους με μειοψηφικό ποσοστό το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital. Στο λιανικό εμπόριο, πρόσφατα η ρωσική αλυσίδα λιανεμπορίου Μere ξεκίνησε την ανάπτυξη δικτύου σουπερμάρκετ στην Ελλάδα.

 

  • Και στον τουρισμό υπάρχουν όμως σε εξέλιξη σημαντικές ρωσικές επενδύσεις μεταξύ των οποίων και αυτή της Mirum Hellas και του επενδυτή Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα. Υπενθυμίζεται πως η Mirum αναπτύσσει το Elounda Hill σε έκταση 700 στρεμμάτων όπου σχεδιάζει να κτίσει ξενοδοχεία, κατοικίες και μαρίνα. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης σε πλήρη ανάπτυξη, που δεν έχει βεβαίως ακόμα υλοποιηθεί, αναφέρεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

 

  • Πιο προβεβλημένη ίσως επένδυση όμως μετά από αυτές του Ιβάν Σαββίδη είναι εκείνη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στο Σκορπιό με προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ και αντικείμενο την ανάπλαση του νησιού των 830 στρεμμάτων σε θέρετρο, την οποία προσφάτως ανακοινώσε πως προτίθεται να αυξήσει κατά 230 εκατ, περίπου. Ωστόσο από το 2013 που απέκτησε το νησί εκτιμάται πως μέχρι σήμερα δεν έχει επενδύσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ περίπου.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News