Business Talk Πέμπτη 10/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Aθάνατο, προσώρας, το ελληνικό real estate

Aθάνατο, προσώρας, το ελληνικό real estate
  • Είναι άγνωστο εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις στα ακίνητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μιας και το πρόβλημα έχει πολλές διαστάσεις τις περισσότερες από τις οποίες αγνοούμε ακόμη! Για παράδειγμα, χθες, στο συνέδριο Prodexpo North για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα, ο Γ. Κορμάς ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι εάν το ουκρανικο-ρωσικό ζήτημα λήξει τους επόμενους οκτώ-δέκα μήνες, το ελληνικό real estate δεν πρόκειται να επηρεαστεί δυσμενώς διότι η συγκεκριμένη αγορά αφομοιώνει τα προβλήματα της οικονομίας με χρονική υστέρηση. Επίσης, στην εξίσωση θα πρέπει να βάλουμε παραμέτρους, όπως η ενίσχυση της ζήτησης για διαμερίσματα από τους πρόσφυγες, η προσδοκώμενη θετική πορεία του τουρισμού που θα βγάλει εκτός αγοράς αρκετά σπίτια και κυρίως ότι το απόθεμα κατοικιών έχει σταματήσει να ανανεώνεται εδώ και 15 χρόνια. Αυτά για τα οικιστικά διότι στα επαγγελματικά ακίνητα, δηλαδή τα γραφεία και τα καταστήματα οι κανόνες είναι διαφορετικοί και σχετίζονται με την ποιότητα της κατασκευής, τη ζήτηση από τους χρήστες κτλ.

 

  • Στα επαγγελματικά ακίνητα όμως, οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς, όπως η Dimand υλοποιούν ακάθεκτοι τα επενδυτικά τους σχέδια. Για παράδειγμα, η εταιρεία του Δημήτρη Ανδριόπουλου με την Prodea κατασκευάζουν στην οδό 26ης Οκτωβρίου στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης το Hub26 Thessaloniki Office Complex που είναι επένδυση 35 εκατ. ευρώ και θα διαθέτει χώρους γραφείων 20 χιλ. τ.μ. αλλά και χρήση κατοικίας. “Για να συγκεντρώσουμε επτά στρέμματα έπρεπε να συντονίσουμε 14 ιδιοκτησίες. Το πετύχαμε και τώρα με κατασκευαστή την ΤΕΡΝΑ υλοποιούμε ένα πολύ ενδιαφέρον γραφειακό έργο που διαθέτει κατοικία και αναπτύσσεται σε τέσσερις όγκους. Σέβεται τα τοπόσημα και την ιστορία της περιοχής κι επιδιώκει να φέρει νέους επισκέπτες” ανέφερε, χθες, ο Δ. Ανδριόπουλος. 

 

  • Στο Prodexpo North ενδιαφέρον είχαν και όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Μερεκούλιας Managing Partner της κατασκευαστικής – εκτιμητικής εταιρείας Values. “Μετά από αρκετά χρόνια που η κατοικία αντιμετωπιζόταν στην Ελλάδα απλώς για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, αντιμετωπίζεται ως επενδυτικό προϊόν” σημείωσε. Ο λόγος;  Σήμερα, ο μέσος Έλληνας δυσκολεύεται να αγοράσει δική του κατοικία και γι’ αυτό στρέφεται στην ενοικίαση. Επίσης, πλέον οι νέοι άνθρωποι φεύγουν πιο γρήγορα από το πατρικό τους και αρχικά νοικιάζουν κάποιο διαμέρισμα. Σε αυτό προστίθεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία της απομακρυσμένης εργασίας και μετακομίζουν στην χώρα μας. Ως αποτέλεσμα, αφού πλέον υπάρχει σημαντικός αριθμός μισθωτών οικιστικών ακινήτων αυτόματα η κατοικία γίνεται επενδυτικό προϊόν, όπως εξήγησε.

 

  • Κρίσιμη είναι η συμβολή των επενδύσεων σε οπτική ίνα για τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα στην Ευρώπη με ορίζοντα το 2050. Όπως ανέφερε, πρόσφατα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κώστας Μασσέλος, τα δίκτυα πρόσβασης οπτικών ινών (FTTH – Fiber to the Home) έχουν το πλεονέκτημα της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και συνεπώς του μικρότερου αποτυπώματος CO2 σε σχέση με τεχνολογίες για τις οποίες απαιτούνταν η εκτενής χρήση ενεργού εξοπλισμού για την αύξηση της απόδοσης του δικτύου. Απαιτείται όμως, όπως είπε η ζήτηση να στηριχθεί με προγράμματα επιδοτήσεων που θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να στραφούν στην οπτική ίνα και να αναπτυχθούν καλωδιώσεις οπτικών ινών μέσα στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις. Όχι δηλαδή, απλώς να εγκαθίστανται οπτικές ίνες έως τις εισόδους των κτιρίων.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News