Business Talk Τετάρτη 15/02/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Τράπεζα Αττικής: Καν’ το όπως η SEC (και η BAFIN)

Τράπεζα Αττικής: Καν’ το όπως η SEC (και η BAFIN)
  • Με αφορμή, το επίμονο και δόκιμο τις τελευταίες ημέρες ερώτημα γιατί δεν ετέθη σε αναστολή η διαπραγμάτευσή της Τράπεζας Αττικής όταν αυξήθηκε απότομα η κεφαλαιοποίησή της κατά περίπου… 400%, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κανένα θετικό γεγονός από την πλευρά της τράπεζας ή να υπάρχει άλλη είδηση από την οποία οι επενδυτές θα ανέμεναν άνοδο της τιμής, ρωτήσαμε κορυφαίες νομικές πηγές τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, αλλά και τι λέει το σχετικό νομικό πλαίσιο σε άλλες χώρες.
  • Σύμφωνα, λοιπόν, με την ελληνική νομοθεσία, η αναστολή διαπραγμάτευσης μπορεί να διαταχθεί από το Χρηματιστήριο όταν δεν διασφαλίζεται ή απειλείται προσωρινά η ομαλή λειτουργία της αγοράς ή όταν επιβάλλεται για λόγους προστασίας των επενδυτών. Το χρηματιστήριο μπορεί επίσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις απότομων και έντονων διακυμάνσεων της τιμής κινητής αξίας να διακόπτει προσωρινά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τη διαπραγμάτευση κινητής αξίας, για λόγους διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και προστασίας του επενδυτικού κοινού (άρθρο 17 ν. 3371/2005). Η ευχέρεια του χρηματιστηρίου για αναστολή διαπραγμάτευσης όταν ένα χρηματοπιστωτικό μέσο δεν πληροί πλέον τους κανόνες της αγοράς, προβλέπεται και στο άρθρο 52 του ν. 4514/2018, που ενσωματώνει το αντίστοιχο άρθρο 52 της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ.
  • Η νομοθεσία (άρθρα 17 ν. 3371/2005 και 67 ν. 4514/2018) δίνει τη δυνατότητα, παράλληλα και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να απαιτήσει από το Χρηματιστήριο την αναστολή διαπραγμάτευσης. Η αναστολή αποτελεί ευχέρεια και αποφασίζεται πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών, τόσο αυτών που κατέχουν τίτλους κατά το χρόνο αναστολής, όσο και αυτών που ενδέχεται να αποκτήσουν αν δεν γίνει αναστολή.
  • Οι βασικοί λόγοι αναστολής είναι αυτοί που συνδέονται με την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού σχετικά με την εταιρία. Η αναστολή γίνεται δηλαδή για να δοθεί χρόνος για διάχυση σύμμετρης πληροφόρησης σε όλη την αγορά.
  • Τι συμβαίνει σε άλλες αγορές; Επειδή η ελληνική νομοθεσία έχει ενσωματώσει Οδηγία της ΕΕ, προφανώς και τα άλλα κράτη-μέλη ακολουθούν τους ίδιους κανόνες. Ενδεικτικά, στη Γερμανία το χρηματιστήριο και ο επόπτης του, η BAFIN μπορεί να αναστείλει τη διαπραγμάτευση αν φαίνεται ότι αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ομαλή διαπραγμάτευση και η προστασία των επενδυτών και ως τέτοιο παράδειγμα είναι και η υποψία ότι υπάρχει περίπτωση κατάχρησης αγοράς (χειραγώγησης ή κατάχρησης προνομιακής κατηγορίας).
  • Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο επόπτης, η SEC μπορεί να αναστείλει τη διαπραγμάτευση μέχρι δέκα μέρες, για τρεις λόγους: όταν υπάρχει έλλειψη τρέχουσας και ακριβούς πληροφόρησης από την εταιρία, όταν δημιουργούνται αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια των διαθέσιμων δημοσίων πληροφοριών σχετικά με την εταιρία και όταν υπάρχουν αμφιβολίες / ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χειραγώγησης της αγοράς, των συναλλαγών από εμπιστευτικές πληροφορίες και της ικανότητας διακανονισμού συναλλαγών.
  • Συμπέρασμα; Αρκεί να υπάρχει η υποψία ή η αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά» όπως είναι η περίπτωση της «μη κανονικής» χρηματιστηριακής συμπεριφοράς, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, από φαινομενικά αδικαιολόγητα έντονες διακυμάνσεις μέχρι χειραγώγηση, και οι άλλες αγορές αναστέλλουν τη διαπραγμάτευση για να δώσουν στην ευκαιρία στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις επιλογές τους.
  • Κλείδωσε και πάλι χθες στο +30% η τιμή της μετοχής της MIG στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς υπάρχει ισχυρή ζητήσει για τους τίτλους της εταιρείας και μάλιστα σε τιμή κατά πολύ υψηλότερη από αυτήν της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει η Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή 0,1668 ευρώ. Στο κλείσιμο χθες η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 0,2170 ευρώ, ενώ το χαμηλό 52 εβδομάδων είναι στα 0,0217 ευρώ… Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η Πειραιώς από τη μία πλευρά και o όμιλος Ηλιόπουλου από την άλλη (o οποίος επιχειρεί να μπλοκάρει τη συμφωνία ανταλλαγής χρεών της MIG με μετοχές της Attica Group) πραγματοποιούν επιθετικές αγορές προκειμένου, η μεν πρώτη να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 67%, ο δε δεύτερος την καταστατική μειοψηφία (33%). Με βάση τα τελευταία στοιχεία η Πειραιώς κατείχε την Δευτέρα το 52,8193% ενώ η πλευρά Ηλιοπούλου το 10,69%.
  • Ικανοποιητικά εξελίσσονται σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων οι κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (25 – 27 Φεβρουαρίου) σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, ενώ σε αστικά κέντρα όπως είναι η Πάτρα όπου και το καρναβάλι, οι προκρατήσεις έχουν αρχίσει από τον περασμένο Νοέμβριο και γέμισαν ήδη τα ξενοδοχεία. Και τώρα η ζήτηση μεταφέρεται περιφερειακά, από το Αίγιο μέχρι την Κάτω Αχαΐα. Υψηλές πληρότητες καταγράφουν όλοι οι προορισμοί που σχεδιάζουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (18-19 Φεβρουαρίου) η κίνηση γενικά προβλέπεται αυξημένη, με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν θα το επιτρέψουν.
  • Διευρύνει τον πολυεθνικό της προσανατολισμό η Sunlight που ειδικεύεται στη δημιουργία λύσεων βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Η εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο Olympia, εξαγόρασε το 51% της ισραηλινής Israeli Industrial Batteries (IIB) Energy Storage Systems, ενδυναμώνοντας την παρουσία της όχι μόνο στην αγορά του Ισραήλ, αλλά και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (περιοχή ΜΕΝΑ). Η IIB, που συνεργάζεται με τη Sunlight από το 2014, αποτελεί παραγωγό και διανομέα βιομηχανικών μπαταριών για διάφορες εφαρμογές με κυρίαρχη θέση στην ισραηλινή αγορά, διαθέτοντας αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών μολύβδου-οξέος για αποθήκευση ενέργειας. Η ΙΙΒ είναι βασικός προμηθευτής μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές τηλεπικοινωνιών και UPS με πελάτες το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και εταιρείες τηλεπικοινωνίας όπως οι Bezeq (εθνικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών του Ισραήλ), PHI, Hot Mobile και Motorola. Στα προϊόντα συμπεριλαμβάνονται καινοτόμες μπαταρίες και προηγμένες εφαρμογές για την αεροπορική βιομηχανία, ενώ η εταιρεία από το 2004 δραστηριοποιείται στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Από το 2020 διαθέτει στις αγορές της και μπαταρίες ιόντων λιθίου για εφαρμογές βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης και αποθήκευσης ενέργειας -ταχέως αναπτυσσόμενα τμήματα του κλάδου παγκοσμίως. 
  • Η εξαγορά αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα μεγάλα deals που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία τους τελευταίους μήνες. Σε αυτά ανήκουν η απόκτηση του 51% της γερμανικής Triathlon Holding με την οποία η Sunlight συνεργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια. Η εξαγορά από τη θυγατρική της Technoform του κλάδου παραγωγής και εμπορίας μεταλλικών κιβωτίων της Netelco, αλλά και η απόκτηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της γερμανικής A. Müller GmbH. 

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News