Business Talk Τετάρτη 18/01/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η νέα ενεργειακή πολιτική και οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η νέα ενεργειακή πολιτική και οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ
  • Πυκνώνουν οι ενδείξεις που δείχνουν πως η Ελλάδα ισχυροποιεί την θέση της μεταξύ των κορυφαίων προορισμών παγκοσμίως στις προτιμήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο αγορών. Έχοντας καταγράψει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης στην μετά την πανδημία εποχή η δημοφιλία της εμφανίζεται να έχει εδραιωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα διεθνώς. Παραδοσιακές αγορές, όπως η Βρετανία και υφιστάμενες, αλλά ενισχυόμενες, όπως η Αυστρία, καταγράφουν υψηλή ζήτηση για Ελλάδα, ενώ επιμέρους ελληνικοί προορισμοί όπως η Κρήτη διακρίνονται και για το θεματικό τους τουρισμό.
  • Τελευταία εξέλιξη η ανάδειξη της Ελλάδας σε πρώτο και μάλιστα με διαφορά από τους ανταγωνιστές της, προορισμό που θέλουν να επισκεφτούν οι Αυστριακοί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αυτό προκύπτει -σύμφωνα με την Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού Αυστρίας- από έρευνα/δημοσκόπηση του ταξιδιωτικού βαρόμετρου- Reisekompass 2023 που δημοσιεύτηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Η έρευνα έρχεται να ενισχύσει την αισιόδοξη τάση της αυστριακής τουριστικής αγοράς προς την Ελλάδα, όπως αυτή διαμορφώθηκε ήδη από το 2022.
  • Λίγες μέρες νωρίτερα από την δημοσιοποίηση της έρευνας για την Αυστρία, η Ελλάδα κατατάχθηκε μεταξύ των πλέον δημοφιλών προορισμών για το 2023 σύμφωνα με την Ένωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ). Συγκεκριμένα η Ελλάδα κατατάχθηκε στην πέμπτη θέση στη λίστα με τους 23 κορυφαίους προορισμούς της βρετανικής ταξιδιωτικής ένωσης για την φετινή χρονιά. Πρώτη παρέμεινε η βασική ανταγωνίστρια της Ελλάδας στην Ευρώπη, η Ισπανία. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και έπονται Γαλλία στην τρίτη και Ιταλία στην τέταρτη.
  • Σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας παρουσιάζει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρνει ανατροπές στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της χώρας έως το 2030. Στην πράξη αναμένεται να αυξηθούν οι στόχοι για τη διείσδυση των ΑΠΕ, για την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για το υδρογόνο.
  • Η αναθεώρηση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που στην Ευρωπαϊκή Ένωση φουντώνουν οι συζητήσεις για επιπλέον κρατική βοήθεια στην πράσινη μετάβαση, καθώς εκτός όλων των άλλων με το πρόγραμμα – μαμούθ που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πολύ πίσω. Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε από το Νταβός ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προετοιμάσει νομοθεσία για να γίνουν πιο εύκολες οι συνθήκες μετάβασης στην πράσινη οικονομία μέσω μεγαλύτερης κρατικής βοήθειας και της σύστασης Ευρωπαϊκού Κρατικού Ταμείου σε μία ύστατη προσπάθεια να εμποδίσει τη φυγή των μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η φον ντερ Λάιεν δεν αναφέρθηκε στο ύψος του προγραμματισμένου Κρατικού Ταμείου, μία ιδέα που η ίδια είχε προτείνει το Σεπτέμβριο του 2022. Ένα τέτοιου είδους ταμείο δεν έχει ωστόσο την υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων της Ε.Ε., ειδικά της Γερμανίας. 
  • Για τις 7 Φεβρουαρίου μετατέθηκαν οι προσφορές για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι -μεταξύ των Σ.Σ. Δεκελείας και Αγίου Στεφάνου, που θα αποτελέσει τμήμα του δικτύου του Προαστιακού. Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 5,88 εκατ. ευρώ, μοιάζει μικρό, αλλά είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα διευκολύνει σημαντικά τους κατοίκους της αποκομμένης, συγκοινωνιακά, περιοχής της Βόρειας Αττικής. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα σχετίζονται με την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει ο προαστιακός σιδηρόδρομους, με τους Ιταλούς ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (όπου ανήκει ο προαστιακός) να μην έχουν καταφέρει να προσδώσουν προδιαγραφές μετρό στο συγκεκριμένο μέσο σταθερής τροχιάς.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News