Business Talk Παρασκευή 20/01/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Τα σχέδια της Nova για την ελεύθερη τηλεόραση και των τραπεζών για έξοδο στις αγορές

Τα σχέδια της Nova για την ελεύθερη τηλεόραση και των τραπεζών για έξοδο στις αγορές
  • Τη δυνατότητα σε εταιρείες λειτουργίας συνδρομητικών πλατφορμών τηλεόρασης, όπως η Nova, η Cosmote και η Vodafone, να αναπτύξουν δραστηριότητες ελεύθερης τηλεόρασης δίνει τροπολογία του που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Υπενθυμίζεται πως προ έτους η Nova είχε κάνει σχετική προσφυγή στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας να προσαρμοστεί το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο στο ευρωπαϊκό, που προβλέπει αυτή τη δυνατότητα. 
  • Τεκμαίρεται έτσι από κύκλους της αγοράς πως η Nova θα εκμεταλλευτεί την σχετική αλλαγή στο ελληνικό νομικό καθεστώς που διέπει τα τηλεοπτικά δίκτυα. Πληροφορία που επιβεβαιώνουν πηγές της μητρικής της εταιρείας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στα μέσα του 2022 επενδυτικό σχήμα, που σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς συνδέεται με τον Σέρβο επιχειρηματία Dragan Šolak, απέκτησε από την Motor Oil το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Δορυφορική τηλεόραση, η οποία ελέγχει το ομώνυμο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι. Ο Dragan Šolak είναι ιδρυτής και μέτοχος μειοψηφίας του ομίλου United Group (την πλειοψηφία ελέγχει η BC Partner) η οποία είναι η μητρική εταιρεία της Nova.
  • Για αυτό το λόγο πιθανολογείται πως σύντομα και μετά την ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας, η εν λόγω συμμετοχή στην Alpha Δορυφορική τηλεόραση θα περάσει στην United Group. Σημειώνεται πάντως ότι άριστα ενημερωμένες πηγές πληροφορούν την στήλη πως ο όμιλος της Motor Oil δεν έχει σχέδια για περαιτέρω μεταβίβαση ποσοστού του στην Alpha Δορυφορική. 
  • Η Eurobank έκανε χθες την αρχή για το 2023 και βγήκε πρώτη στις αγορές αντλώντας το ποσό των 500 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης senior preferred ομολόγου με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,125%. Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα υψηλή με πηγές της τράπεζας να κάνουν λόγο για μια πετυχημένη έκδοση. Τελικά συμμετείχαν 110 περίπου επενδυτές υψηλής ποιότητας (η συμμετοχή των hedge funds υπήρξε χαμηλή) και με βάση τα στοιχεία της κατανομής καλύφθηκε κατά 70% περίπου από ξένους θεσμικούς επενδυτές και κατά 30% περίπου Έλληνες θεσμικούς.
  • Παρόμοιες κινήσεις ετοιμάζουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Όμως η προοπτική των εκλογών ενδέχεται να επηρεάσει αυτά τα σχέδια για πρόσβαση στις αγορές ανάλογα με τον χρόνο, αλλά και τη διάρκεια που θα απαιτηθεί έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει ομολογιακές εκδόσεις 2-2,5 δισ. ευρώ περίπου για το 2023 και στην βάση της προοπτικής των εκλογών δεν αποκλείεται να έχουμε αντίστοιχες κινήσεις πολύ σύντομα.
  • Στη μάχη των offshore ετοιμάζονται να ριχτούν μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι προχωρώντας σε στρατηγικές συνεργασίες με ξένες εταιρείες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία. Όπως έγραφε χθες η Καθημερινή η Ελλάκτωρ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον νορβηγικό όμιλο Equinor. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι όμιλοι: Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds, η Intrakat με τη Parkwind και ο όμιλος Μυτιληναίου με την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Παράλληλα, σημαντικές κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει επίσης ο όμιλος Κοπελούζου, που έχει συμπράξει με την RF Energy, όπως επίσης και η Motor Oil που συνεργάζεται με την Abu Dhabi Future Energy Company.
  • Η αγορά αυτή θεωρείται το νέο Ελντοράντο του ενεργειακού κλάδου για τη χώρα μας. Όμως σε αντίθεση με τη Ελλάδα που αποτελεί «παρθένο έδαφος» στην υπόλοιπη Ευρώπη ακούγονται προειδοποιήσεις για προβλήματα στη μελλοντική ανάπτυξη των offshore αιολικών. Ο επικεφαλής μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, της Orsted A/S, εξέφρασε μιλώντας σε podcast του Bloomberg την ανησυχία του για το μέλλον των σχετικών επενδύσεων, καθώς η ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας θα απαιτήσει τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν αν δεν εξασφαλίζονται ικανοποιητικές αποδόσεις για τους επενδυτές. Αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού, των αυξανόμενων επιτοκίων, αλλά και τις πρόθεσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αγοράζουν «καθαρή» ενέργεια σε χαμηλές τιμές. «Αν τα κράτη δηλώνουν πως οι τιμές ενέργειες μπορούν μόνο να πέσουν, τότε έχουμε έναν αγώνα προς τον πάτο», δήλωσε ο Μαντς Νίπερ, «και αυτό σημαίνει πως εντέλει τα κεφάλαια θα στερέψουν». 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News