Business Talk Τρίτη 12/07/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Μπλόκο στα yachts στη Βουλιαγμένη και καύσιμα-φωτιά στον Πειραιά

Μπλόκο στα yachts στη Βουλιαγμένη και καύσιμα-φωτιά στον Πειραιά
  • Τέλος στο αρόδο για τα yachts στη Βουλιαγμένη καθώς το Λιμενικό αποφάσισε να εφαρμόσει την πλήρη απαγόρευση στην ελεύθερη αγκυροβόληση, «στο πλαίσιο της ανάγκης για τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των λουομένων, την πρόληψη και αποφυγή ατυχημάτων, την ασφαλή ναυσιπλοΐα, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στη θαλάσσια περιοχή Βουλιαγμένης Ν. Αττικής, λόγω του αυξημένου αριθμού λουομένων, διερχόμενων και αγκυροβολούντων σκαφών αναψυχής, εκμισθωτών θαλασσίων μέσων αναψυχής και ναυταθλητικών ομίλων κατά τη θερινή περίοδο, καθώς και των έργων που λαμβάνουν χώρα στη Μαρίνα Βουλιαγμένης». Η Λιμενική Αρχή Σαρωνικού έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και χάρτες με τις …κόκκινες (κίτρινες είναι) γραμμές της. Η αποβίβαση με tender πάντως θα επιτρέπεται. Το μετρό έρχεται μετά από το συνωστισμό yachts στου δυο κόλπους της Βουλιαγμένης το τελευταίο δίμηνο. 
  • Το πιο ακριβό ναυτιλιακό πετρέλαιο μεταξύ δεκάδων μεγάλων λιμανιών ανά την υφήλιο βρίσκεται στον Πειραιά. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς ωστόσο με βάση τις τιμές στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας από την διεθνή εταιρεία πετρέλευσης Spectra Fuels ο μετρικός τόνος πετρελαίου χαμηλού θείου (0,5%), που είναι υποχρεωτικός για τα πλοία που δεν έχουν εγκατεστημένες πλημμυρίδες συγκράτησης του θείου,  κόστιζε 1230 δολάρια όταν στη Μάλτα τιμολογήθηκε μόλις 905 δολάρια στο Γιβραλτάρ 883 στο Ρότερνταμ 851 και στο Σουέζ 920. Επομένως ίσως να μην είναι και τόσο εύκολο να δούμε υποχώρηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που τα τελευταία χρόνια με αυτά τα δεδομένα έχουν αυξηθεί κατά 30%, με τα δύο τρίτα αυτής της αύξησης να έχει καταγραφεί μόλις το τελευταίο δωδεκάμηνο.
  • Ο Βοτανικός είναι ένα από τα hot spots της αγοράς ακινήτων. Αυτό δεν είναι απλώς προσδοκία, αλλά πραγματικότητα που βασίζεται και σε έργα. Είτε πρόκειται για νέα πολυτελή κτήρια διαμερισμάτων που δημιουργούνται είτε για ευρύτερες παρεμβάσεις. Μία από αυτές περιλαμβάνει την αναβάθμιση και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στην Πανεπιστημιούπολη (campus) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται στην περιοχή του Ελαιώνα και αναπτύσσεται εκατέρωθεν της Ιεράς Οδού. Το έργο ύψους 8,5 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέποντας την αναβάθμιση συνολικής επιφάνειας 200 χιλ. τ.μ. με στόχο ο χώρος να γίνει περισσότερο επισκέψιμος και κυρίως να αναδειχθεί το Γεωπονικό πανεπιστήμιο που από μόνο του αποτελεί όαση.
  • H επιλογή της Pfizer να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της, δίνει «άρωμα Silicon Valley» στην περιοχή, έγραψε στη twitter ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης που μεταξύ άλλων επισκέφτηκε και το κέντρο τεχνολογίας της Deutsche Telekom, το οποίο ξεκίνησε μόλις να λειτουργεί στην πόλη. Αρμόδιες πηγές σημείωναν πάντως πως είναι θέμα εβδομάδων να ανακοινωθούν και άλλα κέντρα έρευνας και καινοτομίας, όχι μόνο στην Β. Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. 
  • Αλλά και στο κομμάτι των ψηφιακών υποδομών και ειδικά στα data centers προετοιμάζονται νέες εξελίξεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν δύο επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να ανακοινωθούν. Το ένα από σημαντική τεχνολογική εταιρεία που θα εγκαινιάσει την παρουσία της στην χώρα μας, και το άλλο θα αφορά τη δεύτερη φάση της επένδυσης που υλοποιεί τεχνολογική εταιρεία κολοσσός. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News