Business Talk Δευτέρα 12/12/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Οι αποφάσεις για τις κορβέτες και παραλειπόμενα από το νεοϋορκέζικο φόρουμ της Capital Link

Οι αποφάσεις για τις κορβέτες και παραλειπόμενα από το νεοϋορκέζικο φόρουμ της Capital Link
  • Στην περιοχή των 1,7 δισεκατομμυρίων κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της Naval Group προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τέσσερεις κορβέτες Gowind. Μάλιστα η πρόταση χρηματοδότησης βασίζεται σε «μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες καταβολές πληρωμών». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως στην πρότασή τους οι Γάλλοι δεσμεύονται ότι οι τρεις από αυτές θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα από ελληνικά ναυπηγεία και συγκεκριμένα τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ η πρώτη από τις τέσσερις θα παραδοθεί σε 3 χρόνια. Η πρόταση υποβλήθηκε αυτή την εβδομάδα και περιλαμβάνει επίσης την δέσμευση πως το 30% της αξίας της σύμβασης θα γίνει με συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα η πρόταση των Ιταλών της Fincantieri φαίνεται να κινείται στα ίδια επίπεδα τιμής, ωστόσο συνδέεται με τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως οι τελικές αποφάσεις δε θα αργήσουν.
  • Σημαντικές δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης εμφανίζει το τραπεζικό σύστημα στη χώρα έως ότου φθάσει τα επίπεδα δανεισμού σε παρόμοιες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Eurobank μιλώντας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι σήμερα τα εξυπηρετούμενα δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέρχονται σε 105 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 55% περίπου του ΑΕΠ. Ο κ. Ζανιάς εκτίμησε ότι παρά την υψηλή αβεβαιότητα, τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια η επίπτωση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών θα είναι περιορισμένη. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως είπε, έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, οι ισολογισμοί τους έχουν «καθαρίσει» από οριακές περιπτώσεις δανειοληπτών, η τρέχουσα κερδοφορία αναπληρώνει ενδεχόμενες απώλειες κεφαλαίων, ενώ συγχρόνως υπάρχει στη χώρα ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και δημοσιονομική στήριξη.
  • Ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Ελλάδας, την «Ημέρα Ελλάδας – Αμερικής», διοργάνωσε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link, στo πλαίσιο του 24ου ετήσιου συνεδρίου Invest in Greece. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος χτύπησαν το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της συνεδρίασης της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την ελληνική σημαία να αναρτάται στη Wall Street, ενώ η τελετή αναμεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα των HΠΑ.
  • Στο ίδιο forum ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και νυν Assistant Secretary του Bureau of Energy Resources του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Geoffrey Pyatt, τόνισε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή μετάβαση και θα είναι ένας ισχυρός, σταθερός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αμερικανικές επιχειρήσεις». «Τώρα που η Ρωσία απέδειξε μια για πάντα ότι είναι αναξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρόσβαση σε προμήθειες από όλο τον κόσμο, είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Αμερικανοί προμηθευτές LNG και πάροχοι υπηρεσιών έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη», συμπλήρωσε.
  • Αλλά πέραν από τα ολίγον γενικά, και εν μέρη διαπιστωτικά, αυτά σημεία ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του State Department φωτογράφησε και συγκεκριμένα ενεργειακά project κοινού ενδιαφέροντος: «Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά παραδείγματα ελληνικής πρωτιάς στην ενεργειακή μετάβαση» ανέφερε όπως «από την τολμηρή απόφαση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, μέχρι το πρωτοποριακό παράδειγμα του έργου υδρογόνου Green HiPo της Advent Technologies στη Βοστώνη και την αύξηση των επενδύσεων αιολικής ενέργειας από αμερικανικές εταιρείες όπως η 547 Energy και η Ameresco». Συνέχισε δε επισημαίνοντας ότι «η ελληνική εταιρεία μπαταριών Sunlight επεκτείνει τις παραγωγικές της δραστηριότητες στις ΗΠΑ για να προμηθεύσει την ακμάζουσα αγορά αποθήκευσης ενέργειας και η Hellenic Cables επενδύει σε ένα αναξιοποίητο εργοστάσιο παραγωγής στο Μέριλαντ που θα δημιουργήσει παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Κόρινθο». Προφανώς και θα υπάρξουν κι άλλα τέτοια project σχολίαζαν με γνώση ορισμένοι παριστάμενοι στην ομιλία που έγινε στο νεοϋορκέζικο συνέδριο της Capital Link.
  • Ο τουρισμός θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και το δ΄ τρίμηνο του 2022 λόγω της παράτασης της τουριστικής περιόδου και της δυναμικής που έχει δείξει έως σήμερα, εκτιμά η Axia Research έπειτα και από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο. Το μομέντουμ των καταναλωτικών δαπανών μένει να φανεί, όπως προσθέτει, με τον τελικό αντίκτυπό τους στο ΑΕΠ να σχετίζεται επίσης με τα έσοδα από τον τουρισμό και τα επίπεδα του πληθωρισμού. Πρόσθετος καταλύτης για το τελευταίο τρίμηνο θεωρείται η έναρξη μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων που δημοπρατήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, καθώς και οι επενδύσεις που σχετίζονται με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, που αρχίζουν σταδιακά να διοχετεύονται στην οικονομία. Όπως τονίζει ο οίκος, δεδομένων των επιπτώσεων των επιδοτήσεων στο ελληνικό ΑΕΠ, η προσοχή θα παραμείνει εστιασμένη στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και στα μέτρα στήριξης που ενδέχεται να θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
  • Παγκόσμια ημέρα της ιδιοκτησίας ήταν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, με τη συγκεκριμένη γιορτή να έχει καθιερωθεί από το 2005, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτου Παραδιά. Αυτό είναι εύλογο, ως ένα βαθμό, μια και στη χώρα μας η ιδιοκτησία είναι αναπόσπαστο μέρος του «ελληνικού ονείρου». Πάντα, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι η «ημέρα ιδιοκτησίας» στην Ελλάδα συμπίπτει με την ημέρα ουσιαστικού «θανάτου» της εκτός σχεδίου πόλεως μικροϊδιοκτησίας, μέσω της κατάργησης πλέον του δικαιώματος της κατά παρέκκλισης δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, και την πλήρη απαξίωση νόμιμα αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.
  • Οι αερομεταφορές είναι ένας από τους κλάδους με την μεγαλύτερη κινητικότητα που έχει άμεση αντανάκλαση και στη ζήτηση για προσωπικό. Εκτός από την Aegean, που έχει θέση leader στην ελληνική αγορά, προσλήψεις πραγματοποιούν σχεδόν όλες οι αεροπορικές, ενώ η Emirates αύριο Τρίτη πραγματοποιεί ημέρα καριέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο. Πόσο όμως, είναι ο μισθός μέλους στο πλήρωμα καμπίνας της Emirates; Ο βασικός μισθός ανέρχεται σε 1.143 ευρώ, αλλά μαζί με το επίδομα πτήσεων ύψους 17,5 ευρώ ανά ώρα (μέχρι 80-100 ώρες το μήνα) ανεβάζουν τις αποδοχές σε 2.710 ευρώ το μήνα. Όχι άσχημα. Γι’ αυτό αναμένεται να υπάρξει ισχυρή προσέλευση υποψηφίων αύριο.
  • Τον ρόλο υψηλά ιστάμενων Tούρκων επιχειρηματιών στην δραστηριότητα του λεγόμενου «σκοτεινού στόλου» δεξαμενοπλοίων που σπάει τις κυρώσεις της Δύσης προς διάφορα κράτη, αποκαλύπτουν ενέργειες του αμερικανικού υπουργείου Oικονομικών. Οι ΗΠΑ έβαλαν στην σχετική μαύρη λίστα τους έναν επιχειρηματία με δεσμούς με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και το δίκτυο εταιρειών του για φερόμενη μεθόδευση πωλήσεων και αποστολών πετρελαίου για τη δύναμη Qods του Ιράν (βραχίονας των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης). Ο Sitki Ayan, ο οποίος περιγράφεται σε δημοσιεύματα του Τύπου ως έμπιστος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι διευθύνει ένα δίκτυο αποφυγής κυρώσεων που διευκόλυνε την πώληση εκατομμυρίων δολαρίων πετρελαίου για το σώμα Qods. Οι ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στοχεύει τον Ayan, τον όμιλο εταιρειών του ASB, και πολλές συνδεδεμένες εταιρείες και στελέχη.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News