Business Talk Δευτέρα 13/02/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Επικίνδυνα παιχνίδια με τις μετοχές της Τράπεζας Αττικής

Επικίνδυνα παιχνίδια με τις μετοχές της Τράπεζας Αττικής
  • Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής λόγω της προδήλως αδικαιολόγητης εκτόξευσης της τιμής της μετοχής της, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Ουδείς σώφρων επενδυτής, εξηγούν χρηματιστηριακοί κύκλοι, δεν θα αγόραζε τίτλους μίας τράπεζας που έχει αρνητική καθαρή θέση και χρειάζεται να κάνει τουλάχιστον μία-δύο γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου. Αυξήσεις που αυτονόητα θα προκαλέσουν βαθύ dilution στην αξία των σημερινών μετοχών και όσους αγοράζουν σε ολοένα και ψηλότερα επίπεδα αυτή την εποχή. 
  • Και όμως κάποιος εμφανίζεται να αγοράζει σε βαθμό που θυμίζει παιχνίδι χειραγώγησης, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, οδηγώντας την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Αττικής από τα 8 λεπτά στις αρχές του έτους στα 32 στο κλείσιμο της Παρασκευής. Άνοδος δηλαδή 400%. Κάτι που σημαίνει πως μετά και την αποχώρηση της Ellington οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου επενδυτές Μπάκος, Καϋμενάκης και Eξάρχου θα κληθούν να καταβάλουν δυσθεώρητα υψηλότερα πόσα από αυτά που είχαν υπολογιστεί κατά την εκδήλωση του ενδιαφέροντός τους και σίγουρα ποσά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν χρηματιστές. Άρα η απόσυρση του ενδιαφέροντός τους μπορεί να είναι μονόδρομος; 
  • Με δεδομένο ότι το ποσοστό των μετοχών της τράπεζας που βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά ίσα που αγγίζει το 2% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου καθίσταται σαφής η ευκολία χειραγώγησης της τιμής, προσθέτουν πηγές που μάλιστα έχουν εντοπίσει πως οι συναλλαγές γίνονται κατ’ εξακολούθηση από τρία – τέσσερα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα. 
  • Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί ή και αυτός που τους συντονίζει, που έχουν συμφέρον να ανέβει η τιμή της μετοχής; Κύκλοι της αγοράς λοιπόν που ερωτήθηκαν σχετικά αρκούνται να αντερωτήσουν το εξής: «υπάρχει άραγε κανείς που προσφάτως χρεώθηκε ποσό έναντι μετοχών συγκεκριμένης αξίας, οι οποίες του επεστράφησαν, αλλά έχοντας μικρότερη αξία και ενδέχεται να κατηγορηθεί για την διαχείριση του ζητήματος;». Άλλες πλευρές πάνε το ζήτημα ακόμα παραπέρα διερωτώμενες κατά πόσον ανάλογες συμπεριφορές εξώθησαν στην έξοδο και την Ellington. Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν και τα εργαλεία και την αρμοδιότητα, αλλά και την υποχρέωση να ξεσκεπάζουν τέτοια παιχνίδια. 
  • Ίσως να είναι από τα ελάχιστα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων που έχουν προκηρυχθεί και δεν θα είναι βαρετό για όσους αναλάβουν να το φέρουν εις πέρας. Πρόκειται για το έργο της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας που θα έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση και ανάδειξη του αρχείου επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη. Αυτή τη στιγμή το αρχείο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη διαθέτει συνολικά 2.000 επιστολές του μεγάλου αυτού συγγραφέα, οι οποίες θα καταστούν διαθέσιμες, στα αγγλικά και τα ελληνικά, μέσω ενός ηλεκτρονικού αποθετηρίου. Σε επιλεγμένες επιστολές θα υπάρχει η δυνατότητα ηχητικών αφηγήσεων και εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας. Το έργο είναι 272 χιλ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) κι έχει χρονική διάρκεια υλοποίησης επτά μήνες.
  • Ζήτημα ημερών είναι σύμφωνα με πληροφορίες η ολοκλήρωση σημαντικών συμφωνιών στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κυοφορούνται από πέρσι. Ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες θέλουν τη Macquarie, που βολιδοσκοπούσε τόσο το χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής όσο και αυτό της Enel, να κλίνει προς την ιταλική εταιρεία. Η Enel έχει αναθέσει στην BNP Paribas την αναζήτηση αγοραστή για το 50% του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα και η Macquarie φέρεται να είναι στη λίστα των ενδιαφερόμενων μαζί με την αμερικανική KKR, την κινεζική State Grid και την CVC Capital Partners. Το αυστραλιανό fund, που κατέχει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικούσε επίσης με τη First Sentier την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά έκανε πίσω. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της Εnel στη Ρουμανία.
  • Στις 136.000 ανεβάζουν οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό των ακινήτων που δυνητικά μπορούν να ενταχθούν στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του οποίου μπαίνει στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Τα έξι επενδυτικά funds (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον φορέα, παρέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα την πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για την εν δυνάμει περίμετρο των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν στον φορέα, ανεβάζει την αξία τους στα 11,3 δισ. ευρώ και βασίστηκε στα στοιχεία για τα ακίνητα που επιδοτήθηκαν μέσω του προγράμματος Γέφυρα I. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News