Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 20:19
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Ακραίες διακυμάνσεις σε μετοχές και ομόλογα έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Αγορές: Ακραίες διακυμάνσεις σε μετοχές και ομόλογα έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ακραίες διακυμάνσεις χαρακτήρισαν σήμερα τις συναλλαγές στις περισσότερες κατηγορίες ενεργητικού, με μετοχές, ομόλογα και πετρελαίο να καταγράφουν έντονες αυξομειώσεις με σημείο αναφοράς πρώτα τα δημοσιεύματα για αλλαγή πλεύσης της βρετανικής κυβέρνησης και εν συνεχεία τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή παραμένουν κολλημένες στα ύψη, παρά τις κρυφές ελπίδες ότι θα έδειχναν σημάδια κορύφωσης. 

Η Wall Street ανέκαμψε από τις αρχικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές πήραν μία ανάσα για να χωνέψουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και να δουν τί ακριβώς σημαίνουν για την περαιτέρω πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed. Αντιπροσωπευτική, η κίνηση του Dow Jones, που σημείωνε άνοδο άνω των 600 μονάδων βάσης, βρίσκοντας σημαντικό στήριγμα σε ενέργεια και τράπεζες, αφού στην αρχή της συνεδρίασης οι μετοχές είχαν αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο από το 2020.

«Το γεγονός ότι οι μετοχές ανέκαμψαν με τόσο θεαματικό τρόπο αποδίδεται κυρίως σε τεχνικό αγοραστικό ενδιαφέρον παρά σε αλλαγή των θεμελιωδών της αγοράς», αναφέρει ο Craig Erlam, αναλυτής της Oanda. 

«Είδαμε επενδυτές να επιστρέφουν και να αγοράζουν στα χαμηλά δοκιμάζοντας τη θεωρία ότι ενδεχομένως η αγορά να έχει αγγίξει κατώτατο σημείο. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτά που ανακοινώθηκαν δεν είναι τα στοιχεία που θα ήθελε η αγορά», σημειώνει ο Erlam. 

ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν από το χαμηλό περίπου δύο ετών που άγγιξαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με το δείκτη STOXX 600 να ταλαντεύεται ανάμεσα σε αρνητικό και θετικό πρόσημο προτού κλείσει με κέρδη 0,9%, τερματίζοντας το καθοδικό σερί των τελευταίων έξι συνεδριάσεων. 

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, ο STOXX 600 υποχώρησε 4,3%, εν μέσω ανησυχιών για τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας περί επικείμενης ύφεσης. 

Από τους επιμέρους κλάδους, οι τράπεζες προσέφεραν το μεγαλύτερο στήριγμα στο δείκτη STOXX 600, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας ανέκαμψαν από το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020 που άγγιξαν στην αρχή της συνεδρίασης, με άνοδο 0,3%. Επίσης, τα κέρδη του κλάδου ενέργειας και βαριάς βιομηχανίας ενίσχυσαν το δείκτη. 

Στα ταμπλό, ο DAX  στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,51%, με τον CAC 40  στο Παρίσι να κερδίζει 1,04%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,37%, στις 6.851,60 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,51%, με τον ισπανικό IBEX 35 να “κερδίζει” 1,21%.

«Ασανσέρ» τα κρατικά ομόλογα

«Ασανσέρ» έγιναν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, αφού άνοιξαν τη συνεδρίαση με πτώση, για να γυρίσουν εν συνεχεία σε άνοδο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και να επιστρέψουν σε αποκλιμάκωση στο τέλος της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον Christoph Rieger, επικεφαλής του τμήματος ερευνών πιστώσεων της Commerzbank, τα κρατικά ομόλογα του ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτα τόσο στις προσδοκίες για τις επιτοκιακές κινήσεις της Fed όσο και στις ενδείξεις για επικείμενη αλλαγή σχεδίων από τη βρετανική κυβέρνηση. Στην αρχή της συνεδρίασης, οι αποδόσεις υποχώρησαν στα δημοσιεύματα ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας σκοπεύει να επανεξετάσει κάποια σημεία του φορολογικού της προγράμματος που πυροδότησε απίστευτο χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές της Βρετανίας και όχι μόνο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε χαμηλό στο 2,22% προτού αυξηθεί στο 2,42% για να κλείσει τη συνεδρίαση στο 2,31% με αποκλιμάκωση περίπου τριών μονάδων βάσης. Παρά το καθοδικό γύρισμα των αποδόσεων, αναλυτές εκτιμούν ότι τα κρατικά ομόλογα του ευρώ θα συνεχίσουν να δέχονται έντονες πιέσεις. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε επτά μονάδες βάσης, στο 4,729%, αφού όμως αρχικά είχε ανέβει έως το 4,87%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης, στις 239,50.

Ακραίες διακυμάνσεις είχαμε και στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του 10ετους να κλείνει στο 4,88% με το spread στις 263 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 4,11%. 

Αναλυτές σημειώνουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα του επενδυτές στην Ευρώπη, εν μέρει εξαιτίας του αντίκτυπο που θα έχει στο δολάριο, το οποίο έχει ενισχυθεί φέτος 18%, εν μέσω της άκρως επιθετικά αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η αγορά πετρελαίου

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να αντιστρέφουν την αρχική τους πτώση και να ενισχύονται κατά ένα περίπου δολάριο, ειδικά μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι τα αποθέματα ντίζελ κυμαίνονται χαμηλότερα του μέσου όρου οδηγώντας και τα αποθέματα αργού και βενζίνης σε μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση.

Στο Λονδίνο, η τιμή brent ενισχύθηκε κοντά στο 2% πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού με αντίστοιχη άνοδο διαμορφώνεται κοντά στα 89 δολάρια.  

moneyreview.gr

 

Διαβάστε ακόμη:

Σε υψηλό 40ετίας ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Αλλάξαν πρόσημα Ευρώπη και Wall Street – Στο κόκκινο το ΧΑ

Ράλι για την στερλίνα: Έρχεται αναδίπλωση στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News