Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 17:09
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Αλλάξαν πρόσημα Ευρώπη και Wall Street – Στο κόκκινο το ΧΑ

Αγορές: Αλλάξαν πρόσημα Ευρώπη και Wall Street – Στο κόκκινο το ΧΑ

(Upd 18:30) Άντεξαν στη φουρτούνα από τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση κατέγραφε κέρδη και είχε πατήσει τις 820 μονάδες πριν κλείσει εντέλει με πτώση, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά μετά από έξι πτωτικές διαδοχικές συνεδριάσεις, ενώ τις αρχικές απώλειες διέγραψε και η Wall Street. 

Τις αγορές χτύπησε νέα καταιγίδα, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο κι ενώ είχαν διαρρεύσει αναφορές ότι η βρετανική κυβέρνηση το ξανασκέφτεται για το οικονομικό της πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που είχε προκαλέσει συθέμελους τριγμούς στις αγορές. 

Η ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, λειτούργησαν ως παράγγελμα ούτως ώστε μετοχές και ομόλογα να κάνουν μεταβολή και να ακολουθήσουν αντίθετη πορεία από αυτή που είχαν χαράξει έως εκείνη τη στιγμή. 

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο έναντι των εκτιμήσεων για 8,1%. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε αύξηση 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν η μέση εκτίμηση όπως διαμορφώθηκε από έρευνα του Bloomberg ήταν για αύξηση 0,2%. 

Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,6% σε ετήσια βάση, το οποίο είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 1982, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 0,6%, έναντι εκτιμήσεων για 0,4%. Ένδειξη ότι το κόστος από την ενέργεια διαχέεται πλέον και στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων. 

Από την άλλη, η Βρετανία ήρθε ξανά στο προσκήνιο για τον λάθος λόγο και σήμερα. Την ώρα που αύριο η Τράπεζα της Αγγλίας βάζει τέλος στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, στην προσπάθειά της να αποτρέψει το μαζικό sell-off σε ομόλογα και στερλίνα, διέρρευσαν αναφορές ότι εξετάζει εκ νέου να θέσει σε εφαρμογή το οικονομικό της πρόγραμμα το οποίο προβλέπει φορολογικές περικοπές και αθρόο κρατικό μηχανισμό. 

Τα χρηματιστήρια 

Το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ στις 15:30 και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, είχε μια καθοδική αντίδραση υποχωρώντας ακόμη και χαμηλότερα του 1%, ωστόσο στη συνέχεια περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις απώλειές του στο 0,19%, για να κλείσει στις 816,02 μονάδες. 

Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 825,98 μονάδες και το χαμηλό στις 806,87 μονάδες, μια σαφής ένδειξη για την έντονη μεταβλητότητα που διέκρινε τη σημερινή συνεδρίαση. Ο τζίρος από την άλλη, στα ίδια χαμηλά επίπεδα στα 46 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να φθάνει στα 12,4 εκατ. μετοχές. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 0,22%, ενώ ο Mid Cap διασώθηκε με οριακή άνοδο της τάξεως του 0,04%. Ισχνή άνοδο 0,11% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης. 

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Motor Oil κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες (-2,37%), ακολουθούμενη από αυτή της Ελλάκτωρ (-2,23%), της Τιτάν (-1,46%) και της ΔΕΗ (-1,39%).

Με άλμα 3,27% έκλεισε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, κατά 2,69% ενισχύθηκε αυτή της Lamda και κατά 2,21% της Aegean. 

Στην Ευρώπη από την άλλη τα χρηματιστήρια μετά τις απώλειες που κατέγραψαν επέστρεψαν σε θετικό έδαφος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει κέρδη περί του 0,90%, με τους κλάδους που σχετίζονται με καταναλωτικά προϊόντα να δέχονται έντονες πιέσεις (της τεχνολογίας είχε βυθισθεί κατά σχεδόν 5%).

Στο +1,50% διαπραγματεύονται τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο, το χρηματιστήριο στο Παρίσι οριακά έχει υπερβεί το +1%, στο +0,40% το Λονδίνο. 

Στη Wall Street μετά την αρχική βύθιση, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες πραγματοποιούν ράλι (Dow Jones 2,43%, S&P 500 2,10%, Nasdaq 1,91%).

Τα ομόλογα

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σήμερα κινούνταν πτωτικά, ωστόσο ο πληθωρισμός των ΗΠΑ έφερε μια καθοδική πίεση, στη συνέχεια όμως επανήλθαν κοντά στα χθεσινά επίπεδα. Η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας αποκλιμακώνεται κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,87% και με αυτή του αντίστοιχου γερμανικού bund στο 2,30% το spread μεταξύ των δύο αποδόσεων έχει κλείσει στις 267 μονάδες βάσης. 

Ωστόσο, η απόδοση του κρατικού βρετανικού gilt πραγματοποιεί βουτιά κατά 19 μονάδες βάσης, στο 4,23%, έπειτα από τα δημοσιεύματα τουβρετανικού τύπου για το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος της νέας βρετανικής κυβέρνησης στον «μίνι – προϋπολογισμό» που ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες.

Η στερλίνα

Η στερλίνα εκτινάχθηκε εκ νέου σήμερα έναντι του δολαρίου. Το σχέδιο της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, το οποίο προβλέπει δανεισμό για χρηματοδότηση φοροαπαλλαγών, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία καλείται να ελέγξει τη δυσπιστία που πλέον διακατέχει τις αγορές. Από σήμερα το πρωί, η στερλίνα κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο έως και 1,8% στο 1,129 δολάριο προτού υποχωρήσει στο 0,85%. 

Από την άλλη το δολάριο, κινείται ανοδικά έναντι του ευρώ κατά 0,18%, με την ισοτιμία να έχει διαμορφωθεί στο 0,9683. Ο δείκτης που το μετρά έναντι έξι βασικών νομισμάτων ενισχύεται οριακά ευρισκόμενος στο 113,33. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλό 40ετίας ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Ράλι για την στερλίνα: Έρχεται αναδίπλωση στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News