Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 11:06
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Οι επενδυτές «ζυγίζουν» την επικράτηση της άκρας δεξιάς στην Ιταλία 

Αγορές: Οι επενδυτές «ζυγίζουν» την επικράτηση της άκρας δεξιάς στην Ιταλία 

Με σχετική ψυχραιμία υποδέχθηκαν οι αγορές την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» στις βουλευτικές εκλογές στη γείτονα με ποσοστό 26%.

Η συμμαχία που σχημάτισε με το άλλο κόμμα της ιταλικής ακροδεξιάς, τη «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και τη «Φόρτσα Ιτάλια» (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περί του 43% των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Είναι πρώτη φορά μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο που κόμμα της ακροδεξιάς παίρνει το προβάδισμα σε εκλογές στην Ιταλία, μια τάση (η δημοφιλία της άκρας δεξιάς) που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη. 

Παρά τις εύλογες ανησυχίες για το πολιτικό μέλλον στην πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης, τους επενδυτές σήμερα δεν τους έχει κυριεύσει σκεπτικισμός.

Οι μετοχές κινούνται ανοδικά στη σημερινή συνεδρίαση, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν επίσης άνοδο καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης (παραδοσιακά η άκρα δεξία αντιπολιτεύεται την Ε.Ε.), ενώ το ευρώ σε σχέση με το δολάριο παρουσιάζει ήπια αρνητική μεταβολή. Συγχρόνως, η βρετανική στερλίνα κατρακύλησε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου. 

Τα χρηματιστήρια

Μετά την πρώτη ανοδική αντίδραση, τα κυριότερα χρηματιστήρια πέρασαν σε αρνητικό έδαφος (όχι αυτό του Μιλάνου) με οριακή πτώση, ωστόσο στη συνέχεια επέστρεψαν σε άνοδο

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 οριακά κινείται χαμηλότερα του μηδενός, καθώς οι κλάδοι των τραπεζών και των πρώτων υλών τον συγκρατούν χαμηλά. 

Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο ενισχύεται πραγματοποιεί ράλι της τάξεως του 1,32%, ενώ σαφώς πιο μετριοπαθής είναι η αντίδραση των υπολοίπων μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (Φρανκφούρτη +0,32%, Λονδίνο +0,08%, Παρίσι +0,31%).

Τα ομόλογα

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ένδειξη ότι οι επενδυτές σήμερα δεν προτιμούν το κρατικό χρέος. 

Η απόδοση της ιταλικής δεκαετίας αυξάνεται κατά 11 μονάδες βάσης και έχει ανέβει στο 4,43%. Κατά 4 μονάδες υψηλότερα διαπραγματεύεται η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου (4,59%) και κατά 6 μονάδες βάσης του αντίστοιχου γερμανικού bund (2,08%).

Ωστόσο κατά 23 μονάδες βάσης έχει εκτιναχθεί η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού κρατικού ομολόγου, φθάνοντας στο 4,05% καθώς στις αγορές υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν θα επιτύχει.

Το ευρώ 

Σε χαμηλό είκοσι ετών παραμένει το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ωστόσο νωρίτερα κατέβαλε προσπάθειες να κινηθεί υψηλότερα.

Οι προσπάθειες αυτές δεν στέφθηκαν με επιτυχία κι έτσι υποχωρεί κατά 0,06%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9684.

Βουτιά έως και 5% πραγματοποίησε στις πρωινές συναλλαγές η βρετανική λίρα έναντι του δολαρίου, στέλνοντας την ισοτιμία στο 1,0384, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ. 

Στη συνέχεια όμως μάζεψε τις απώλειες και υποχωρεί κατά 0,78%, στο 1,0772.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News