Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 17:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι για την στερλίνα: Έρχεται αναδίπλωση στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης

Ράλι για την στερλίνα: Έρχεται αναδίπλωση στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης

Έπειτα από τα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου για το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος της νέας βρετανικής κυβέρνησης στον «μίνι – προϋπολογισμό» που ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες, η στερλίνα εκτινάχθηκε εκ νέου σήμερα έναντι του δολαρίου.

Το σχέδιο της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας, το οποίο προβλέπει τις μεγαλύτερες περικοπές φόρων εδώ και μισό αιώνα και δανεισμό για χρηματοδότηση των φοροαπαλλαγών, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία καλείται να ελέγξει τη δυσπιστία που πλέον διακατέχει τις αγορές. Από σήμερα το πρωί, η στερλίνα κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο έως και 1,8% στο 1,129 δολάριο προτού υποχωρήσει στο 1,4%, ενώ οι αποδόσεις του τριακονταετούς ομολόγου της βρετανικής κυβέρνησης υποχώρησαν κοντά στο 4,41%.

Μόλις 20 ημέρες αφότου παρουσιάστηκε το σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τρας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Kwasi Kwarteng άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι οι έντονες αντιδράσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναδίπλωση. «Δεν θα προχωρήσουμε στην κατάργηση του συντελεστή 45%. Ακούσαμε και το καταλάβαμε», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter. 

Ήδη πριν τις δηλώσεις του Kwarteng όμως, η ανακοίνωση του σχεδίου είχε προκαλέσει πανικό στις αγορές, υποχρεώνοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει στην αγορά ομολόγων με έκτακτες αγορές των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, ώστε να ηρεμήσει τα πνεύματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα έως και αύριο θα αγοράζει κρατικά ομόλογα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό. Η αξία των αγορών θα ανέρχεται στα 5 δισ. λίρες, στην προσπάθεια των αξιωματούχων της τράπεζας να διατηρήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για την οποία οι αθρόες πωλήσεις βρετανικών gilt, προκαλούν τριγμούς. 

Ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός από την πλευρά της έχει στηρίξει επανειλημμένως το σχέδιο, ενώ η ίδια και ο υπουργός Οικονομικών έχουν τονίσει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Τι δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στην Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται σήμερα για συνεδρίαση του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας τόνισε: «η θέση μας δεν έχεια λλάξει. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην υιοθέτηση του αναπτυξιακού σχεδίου».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Η Λιζ Τρας παίρνει πίσω τη μείωση των φόρων

Τρας: Υπoστηρίζει τα μέτρα, παίρνει αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομικών

Τράπεζα της Αγγλίας: Πώς παρεμβαίνει εκ νέου στην αγορά ομολόγων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News