Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 14:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Σε υψηλό 13 ετών ανέβασε τα επιτόκια

Τράπεζα της Αγγλίας: Σε υψηλό 13 ετών ανέβασε τα επιτόκια

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, στο 1,25%, ανεβάζει τα επιτόκια δανεισμού η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία σήμερα για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση προχώρησε σε αύξηση, αυτή τη φορά κατά 25 μονάδες βάσης.

Κατά την ανακοίνωση της ευρέως αναμενόμενης απόφασης, ο πρόεδρος Άντριου Μπέιλι άφησε να εννοηθεί ότι η Τράπεζα ενδέχεται να ακολουθήσει την παγκόσμια τάση για μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κλιμακώνεται με τέτοιο ρυθμό. Ειδικότερα, ο Μπέιλι τόνισε ότι η τράπεζα θα βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε να εντοπίσει τυχόν ενδείξεις για πιο μόνιμες πληθωριστικές πιέσεις, και ότι εφόσον χρειαστεί θα επέμβει.

Πρόκειται για μία εμφανή μεταβολή από τη στάση στη συνεδρίαση του Μαΐου, όταν δύο από τα εννιά μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου ήταν επιφυλακτικοί όσον αφορά την ανάγκη περαιτέρω αύξησης μέσα στο 2022.

Επίσης, η Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τη κορύφωση του πληθωρισμού. Τώρα, αναμένει ότι θα φτάσει «ελαφρώς υψηλότερα» από 11%. Σημειώνεται πως μετά τις ανακοινώσεις, η στερλίνα συνέχισε να κινείται πτωτικά έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας έως και 1%.

Πληθωρισμός

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε σε υψηλό 40 ετών τον Απρίλιο, σκαρφαλώνοντας στο 9%. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από το 1982, τέσσερις φορές παραπάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 9,1%.

Συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στο 7% και στο 6,2% τον Φεβρουάριο. H Bρετανία έχει αυτή τη στιγμή τον υψηλότερο πληθωρισμό από τις χώρες της G7.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά από 15 χρόνια

Fed: Έκανε το μεγάλο βήμα – Αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News