Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 12:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά από 15 χρόνια

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά από 15 χρόνια

Για πρώτη φορά από το 2007 η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε απροσδόκητα σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,25%. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το φράγκο εκτοξεύθηκε στο 2% έναντι του ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τράπεζας, Thomas Jordan, προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό και τόνισε ότι ενδέχεται να απαιτούνται περαιτέρω μέτρα.

Μετά την απόφαση, η οποία ήταν απροσδόκητη από τις αγορές, το φράγκο έκανε το μεγαλύτερο ράλι από τον Ιανουάριο του 2015. Η κεντρική τράπεζα δεδομένου ότι ανέκαθεν προσπαθούσε να σταματά την άνοδο του φράγκου, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση σήμερα. Ενώ ο Jordan δήλωσε ότι το μέλλον της ισοτιμίας είναι αβέβαιο, και ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει «ενεργή» στην αγορά συναλλάγματος, δεν επανέλαβε την περιγραφή που χρησιμοποιεί για το φράγκο, ότι έχει υψηλή αξία.

Επίσης, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων, η Τράπεζα δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επέμβει με δύο τρόπους εάν χρειαστεί. Πρώτον είναι διατεθειμένη να επέμβει σε περίπτωση υπερβολικής ανόδου του νομίσματος, αλλά και απείλησε ότι θα πωλήσει φράγκα εάν υποχωρήσει πολύ η αξία του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News