Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 20:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Ανοιχτή προσέγγιση απέναντι στα κρυπτονομίσματα

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Ανοιχτή προσέγγιση απέναντι στα κρυπτονομίσματα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκτήσει Bitcoin άφησε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, παρότι ο πρόεδρός της Thomas Jordan τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ένα σενάριο που εξετάζει ακόμη.

«Το να αγοράσουμε Bitcoin δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να το κάνουμε είτε με άμεσο τρόπο είτε μπορούμε να αγοράσουμε επενδυτικά προϊόντα, τα οποία βασίζονται στο Bitcoin», τόνισε ο ίδιος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

«Μπορούμε να ρυθμίσουμε το τεχνικό κομμάτι και τις λειτουργικές προϋποθέσεις αρκετά γρήγορα, όποτε έχουμε πεισθεί ότι οφείλουμε να έχουμε το bitcoin στο χαρτοφυλάκιό μας», σημείωσε ο ίδιος. Ωστόσο, τόνισε, «Δεν πιστεύουμε ότι το bitcoin πληροί τις προϋποθέσεις των αποθεματικών σε νομίσματα». 

Κίνδυνοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως σημείωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, οι τράπεζες της Ένωσης δεν έχουν εκτεθεί ακόμη σε μεγάλο βαθμό στα κρυπτονομίσματα, ώστε να απαιτούνται επιπλέον δίχτυα προστασίας για την προστασία της οικονομίας.

Η τραπεζική αρχή σημείωσε ότι οι αγορές κρυπτονομισμάτων είναι ακόμη πολύ μικρές και η ρύθμισή της σε πολύ πρώιμο επίπεδο. «Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θεωρεί ότι είναι νωρίς να υιοθετήσει νέα μακροοικονομικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις συστημικές πτυχές αυτών των κινδύνων σε αυτό το στάδιο. Εστιάζει στην ανάγκη παρακολούθησης του κλάδου περιουσιακών στοιχείων σε κρυπτονομίσματα, ιδίως εντοπίζοντας παλιούς και νέους μηχανισμούς, ευαισθησίες και κινδύνους που μπορούν να καταστήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα μία πηγή συστημικού κινδύνου ή απειλή για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», σημείωσε η αρμόδια αρχή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Coindesk

Διαβάστε επίσης:

Μήπως τελικά τo Βitcoin δεν είναι ψηφιακός χρυσός;

Η δεύτερη χώρα που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News