Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 20:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι χάκερς και τα cryptos: Πέντε φορές που οι επενδυτές έχασαν τα χρήματά τους

Οι χάκερς και τα cryptos: Πέντε φορές που οι επενδυτές έχασαν τα χρήματά τους

Όταν η εταιρεία Ronin Network, που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών με βάση το blockchain, ανακοίνωσε χθες ότι το δίκτυό της παραβιάστηκε και έχασε τουλάχιστον 625 εκατ. δολάρια σε USDC (το stablecoin του οποίου η αξία κινείται ανάλογα με το αμερικανικό δολάριο) και σε Ethereum, πολλοί εκτίμησαν ότι πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα για το μεγαλύτερο χακάρισμα με λεία κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με δύο συναλλαγές. Όταν η εταιρεία αντελήφθη το περιστατικό θωράκισε κατάλληλα το δίκτυό της, ενώ ήρθε σε επαφή με ομάδες ασφαλείας, οι οποίες θα ερευνήσουν τι ακριβώς συνέβη.

Όμως αυτή δεν είναι η πρώτη –και προφανώς ούτε η τελευταία- που η αγορά των κρυπτονομισμάτων πέφτει θύμα χάκερς, από τη γέννηση του bitcoin το 2008, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάσουν τα χρήματά τους.

POLY NETWORK

Χάκερς έκλεψαν περίπου 610 εκατ. δολάρια τον Αύγουστο του 2021 από το Poly Network, μια πλατφόρμα που διευκολύνει τις peer-to-peer συναλλαγές σε tokens. Οι χάκερς επέστρεψαν αργότερα σχεδόν όλα τα από τα κλεμμένα χρήματα.

Η επίθεση έφερε στην επιφάνεια το πόσο ευάλωτος είναι το τομέας του decentralised finance –DeFi- όπου οι χρήστες δανείζουν, δανείζονται και αποταμιεύουν σε ψηφιακά tokens, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές δυνάμεις του finance, όπως είναι οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια.

COINCHECK

Τον Ιανουάριο του 2018, χάκερς έκλεψαν κρυπτονομίσματα που τότε είχαν αξία περίπου 530 εκατ. δολαρίων από το χρηματιστήριο Coincheck, με έδρα στο Τόκιο. Οι κλέφτες επιτέθηκαν σε ένα «hot wallet» του Coincheck (πρόκειται για έναν ψηφιακό φάκελο που αποθηκεύεται online) για να αποσπάσουν κεφάλαια, στρέφοντας την προσοχή στην ασφάλεια των χρηματιστηρίων κρυπτονομισμάτων.

Η επίθεση πυροδότησε μία συζήτηση για την εποπτεία της αγοράς ψηφιακών assets στην Ιαπωνία. Οι πληροφορίες υπηρεσιών της Ν. Κορέας εκτίμησαν ότι πίσω από την κυβερνοεπίθεση βρισκόταν ομάδα χάκερς της Β. Κορέας.

MT. GOX

Σε μία από τις πρώτες και πιο γνωστές επιθέσεις στα cryptos, bitcoin αξίας σχεδόν 500 εκατ. δολαρίων είχαν κλαπεί από το χρηματιστήριο Mt.Gox στο Τόκιο, που τότε ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου από το 2011 έως το 2014.

Το Mt.Gox, το οποίο ήλεγχε το 80% των συναλλαγών του bitcoin παγκοσμίως, χρεοκόπησε στις αρχές του 2014, αφότου αποκαλύφθηκε η επίθεση, με 24.000 πελάτες να χάνουν την πρόσβαση στα χρήματά τους.

WORMHOLE

Το σάιτ του DeFi, Wormhole, χτυπήθηκε από επίθεση χάκερς ύψους 320 εκατ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, με τους δράστες να παίρνουν 120.000 ψηφιακά tokens που είναι δεμένα με το ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Η μονάδα crypto της Jump Trading, η οποία τον προηγούμενο χρόνο είχε εξαγοράσει την εταιρεία που ανέπτυξε το Wormhole, αποζημίωσε στους χρήστες για τα χρήματα που έχασαν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Νέα κρυπτο-ληστεία: Άφαντα cryptos 625 εκατ. δολαρίων από την Ronin

Χακάρισμα με λεία 320 εκατ. δολάρια σε cryptos

Το νεκροταφείο των πεθαμένων κρυπτονομισμάτων και η mega-απάτη του OneCoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News