Business & Finance Παρασκευή 25/03/2022, 09:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και με τις «φιλικές» χώρες τι; Η Ρωσία εξετάζει τις πληρωμές ενέργειας με κρυπτονομίσματα

Και με τις «φιλικές» χώρες τι; Η Ρωσία εξετάζει τις πληρωμές ενέργειας με κρυπτονομίσματα

Το ενδεχόμενο αποδοχής Bitcoin για την πληρωμή των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου εξετάζει η Ρωσία, ένα προνόμιο που θα δίνεται μόνο στα «φιλικά» προς την χώρα κράτη.

Μετά από τις δηλώσσεις του Ρώσου προέδρου για πληρωμή σε ρούβλια στις «μη φιλικές» χώρες, που πυροδότησαν κύμα αντιδράσεων στην Ευρώπη και αλλού, η Ρωσία φαίνεται να εξετάζει και το ευνοϊκό καθεστών συναλλαγών με τις «φιλικές». Σύμφωνα με τον Ρώσο βουλευτή Pavel Zavalny, οι χώρες αυτές ίσως μπορέσουν να πληρώνουν την Ρωσία με κρυπτονομίσματα ή με τα εθνικά τους συναλλάγματα.

Οι εναλλακτικές αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι για τις πληρωμές των εξαγωγών ενέργειας. Ο ίδιος βέβαια επεσήμανε ότι ως φιλικές θεωρούνται όσες χώρες δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

«Προτείνουμε στην Κίνα επί πολύ καιρό τώρα να αλλάξει τις συμφωνίες επιτρέποντας τις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα, σε ρούβλι ή γουάν. Με την Τουρκία, θα είναι λίρα και ρούβλι», σημείωσε ο Zavalny δίνοντας ένα παράδειγμα για το πώς θα λειτουργεί το σύστημα, στην περίπτωση που εφαρμοστεί. Ο ίδιος επίσης συμπλήρωσε ότι οι χώρες αυτές θα μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν συναλλαγές και σε Bitcoin.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο στις συναλλαγές στην περίπτωση που η Ρωσία αρχίζει να δέχεται κρυπτονομίσματα για εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ενδεχομένως ο στενότερος εμπορικός σύμμαχος της Ρωσίας αυτή τη στιγμή, δηλαδή η Κίνα, έχει απαγορεύσει την χρήση των κρυπτονομισμάτων. Συνεπώς, το γεγονός αυτό περιορίζει την δυνατότητα πληρωμών σε Bitcoin.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν θα πουλάει σε ρούβλια το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν; Παρανοήσεις και οικονομικές πραγματικότητες για την Ρωσία

Πράσινο φως για την χρήση κρυπτονομισμάτων στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News