Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 10:39
BUSINESS & FINANCE

Η δεύτερη χώρα που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα

Η δεύτερη χώρα που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα

Μετά το Ελ Σαλβαδόρ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία γίνεται η δεύτερη χώρα του κόσμου που υιοθετεί ως επίσημο νόμισμά της το Bitcoin.

Σύμφωνα με την προεδρία της χώρας, η κίνηση αυτή τη βάζει «στον χάρτη με τις πιο θαρραλλέες και περισσότερο οραματίστριες χώρες του κόσμου».

Ενδιαφέρον είναι ότι για τη χρήση του Bitcoin είναι απαραίτητο το διαδίκτυο, στο οποίο έχει πρόσβαση μόνο το 4% της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Η χώρα μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ως επίσημο νόμισμά της το φράγκο Κεντρικής Αφρικής.

Παρά το γεγονός ότι διαθέτει απίστευτο πλούτο σε διαμάντια, χρυσό και ουράνιο, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο και η δεύτερη λιγότερο ανεπτυγμένη παγκοσμίως.

Έχει ταραχθεί από διαμάχες εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι σύμμαχος της Ρωσίας, με μισθοφόρους από το Wagner Group να πολεμάνε κατά των επαναστατικών δυνάμεων.

Κάποιοι θεωρούν ότι η υιοθέτηση του Bitcoin θα υπονομεύσει το φράγκο Κεντρικής Αφρικής, καθώς Γαλλία και Ρωσία βρίσκονται σε διαμάχη για την επιρροή στην πλούσια σε ορυκτά χώρα.

«Δεδομένης της διαφθοράς και του γεγονότος ότι η σύμμαχος της, Ρωσία, αντιμετωπίζει κυρώσεις, δημιουργούνται υποψίες», σχολιάζει Γάλλος αναλυτής στο AFP.

Aπό τη μεριά της ίδιας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ένας οικονομολόγος ανέφερε ότι θα έκανε τη ζωή πιο εύκολη, καθώς οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω smartphones και είναι εύκολο να μετατραπεί το Bitcoin σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Υπάρχει αφενός η άποψη ότι το φράγκο Κεντρικής Αφρικής αποτελεί απομεινάρι της αποικιοκρατίας, το οποίο επιτρέπει στη Γαλλία να ασκεί οικονομικό έλεγχο στην αφρικανική χώρα.

Αφετέρου, κάποιοι πιστεύουν ότι η υιοθέτηση του Bitcoin ήταν «πρόωρη» και «ανεύθυνη», καθώς η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι περιορισμένη και η χώρα έχει πιο φλέγοντα ζητήματα να αντιμετωπίσει, όπως η έλλειψη νερού, η παιδεία και η ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που υιοθέτησε το Βitcoin ως νόμιμο νόμισμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά κυρώσεις σε Ρώσους bitcoin miners

Και με τις «φιλικές» χώρες τι; Η Ρωσία εξετάζει τις πληρωμές ενέργειας με κρυπτονομίσματα

Ελ Σαλβαδόρ: Εκδίδει ομόλογο σε bitcoin – Μικρές πιθανότητες επιτυχίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News