Business & Finance Τρίτη 8/02/2022, 19:56
BUSINESS & FINANCE

Κρυπτο-ληστεία: Βρέθηκε λεία 3,6 δισ. δολαρίων μετά από χακάρισμα του 2016

Κρυπτο-ληστεία: Βρέθηκε λεία 3,6 δισ. δολαρίων μετά από χακάρισμα του 2016

Τουλάχιστον 3,6 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα κατήσχεσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, τα οποία χρήματα συνδέονται με χακάρισμα της πλατφόρμας Bitfinex από το 2016. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν επίσης δύο κάτοικοι της Νέας Υόρκης με την υποψία ότι επρόκειτο να ξεπλύνουν τα χρήματα.

Όπως μάλιστα δήλωσε η εισαγγελέας Lisa Monaco, πρόκειται για την μεγαλύτερη σε αξία κατάσχεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ από το υπουργείο.

Το ζευγάρι των Νεοϋρκέζων, ο 34χρονος Ilya Lichtenstein και η 31χρονη Heather Morgan, συνελήφθησαν διότι προσπάθησαν να ξεπλύνουν τα συνολικά 119.754 bitcoin, τα οποία διέφυγαν από την πλατφόρμα της Bitfinex πριν από περίπου έξι χρόνια.

Συγκεκριμένα, το 2016 ένας χάκερ παραβίασε τα συστήματα της πλατφόρμας και κατάφερε να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.000 παράνομες συναλλαγές. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως μέσω των συναλλαγών αυτών, τα κλοπιμαία εστάλησαν στο ψηφιακό πορτοφόλι του Lichtenstein.

 

Οι αξιωματούχοι κατάφεραν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν τουλάχιστον 94.000 bitcoin, των οποίων η αξία κατά τη στιγμή της κατάσχεσης ανερχόταν στα 3,6 δισ. δολάρια. Συνολικά όμως, από την πλατφόρμα διέφυγαν κρυπτονομίσματα αξίας 4,5 δισ. δολαρίων με σημερινές τιμές, όπως εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο.

 

«Είμαστε χαρούμενοι που το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την ανάκτηση ενός σημαντικού ποσού από τα κρυπτονομίσματα που εκλάπησαν κατά το χακάρισμα του 2016», σημειώνει η πλατφόρμα σε ανάρτηση στο twitter.

Ζώνη ανομίας

«Σήμερα, οι αμερικανικές αρχές αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε χρήματα μέσω του blockchain και ότι δεν θα επιτρέψουμε στα κρυπτονομίσματα να καταστούν ασφαλές καταφύγιο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή μία ζώνη ανομίας εντός του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος», σημείωσε ο εισαγγελέας Kenneth Polite Jr. 

Το ζευγάρι κατηγορείται για συνωμοσία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο έχει μέγιστη ποινή 20ετούς κάθειρξης στις ΗΠΑ. Επίσης κατηγορούνται για εξαπάτηση του αμερικανικού κράτους, το οποίο φέρει μέγιστη ποινή πέντε ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την μοναδική περίπτωση χακαρίσματος πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων. Μόνο το 2021 διέρρευσαν κρυπτονομίσματα αξίας 14 δισ. δολαρίων. Η τελευταία περίπτωση αυτού του είδους σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην πλατφόρμα Wormhole, όπου οι χάκερς πήραν κρυπτονομίσματα bitcoin και solana συνολικής αξίας περίπου 230 εκατ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Χακάρισμα με λεία 320 εκατ. δολάρια σε cryptos

Τα κρυπτονομίσματα στις υπηρεσίες του πολέμου – Ουκρανοί συγκεντρώνουν Bitcoin για να αγοράσουν όπλα

Προειδοποίηση Krugman: Ομοιότητες μεταξύ των crypto και της κρίσης του 2007

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News