Κόσμος Τετάρτη 20/04/2022, 21:55
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά κυρώσεις σε Ρώσους bitcoin miners

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά κυρώσεις σε Ρώσους bitcoin miners

Για πρώτη φορά, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στοχεύει τους bitcoin miners που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στον τρίτο μήνα του.

Στον τελευταίο γύρο κυρώσεων, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι λαμβάνει μέτρα κατά των εταιρειών στο χώρο εξόρυξης bitcoin της Ρωσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός στον κόσμο για εξόρυξη bitcoin.

«Λειτουργώντας τεράστιες φάρμες διακομιστών που πωλούν χωρητικότητα εξόρυξης εικονικών νομισμάτων διεθνώς, αυτές οι εταιρείες βοηθούν τη Ρωσία να κερδίσει χρήματα από τους φυσικούς της πόρους», δήλωσε ο υφυπουργός Τρομοκρατίας και Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών Μπράιαν Νέλσον.

«Η Ρωσία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων λόγω των ενεργειακών πόρων και του ψυχρού κλίματος. Ωστόσο, οι εταιρείες εξόρυξης βασίζονται σε εισαγόμενο εξοπλισμό υπολογιστών και πληρωμές σε δολάρια, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε κυρώσεις», συνεχίζει η δήλωση.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τα έσοδα από τη βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ως πιθανή απειλή για την αποτελεσματικότητα του καθεστώτος κυρώσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει πως κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν θα γίνει μηχανισμός ο οποίος θα βοηθήσει το καθεστώς Πούτιν να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Μεταξύ των εταιρειών που στοχοποιούνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ είναι η Bitriver, η οποία ιδρύθηκε το 2017, και όπως υποδηλώνει το όνομα, λειτουργεί τις εξορυκτικές της φάρμες με υδροηλεκτρική ενέργεια.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων έχει ξεχωρίσει 10 θυγατρικές της Bitriver με έδρα τη Ρωσία στον τελευταίο γύρο κυρώσεων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που βοηθούν τη Ρωσία να αμβλύνει το πλήγμα των οικονομικών κυρώσεων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Κρυπτονομίσματα: Πώς 4 απλοί άνθρωποι έγιναν εκατομμυριούχοι

Η νέα γενιά πολιτικών: Οι κρυπτο-δήμαρχοι

Κρυπτονομίσματα: Οι έξι τάσεις που θα επικρατήσουν το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News