Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 15:00
BUSINESS & FINANCE

Μήπως τελικά τo Βitcoin δεν είναι ψηφιακός χρυσός;

Μήπως τελικά τo Βitcoin δεν είναι ψηφιακός χρυσός;

Η τιμή του Bitcoin έχει πέσει πάνω από 15% μέχρι στιγμής φέτος. Αν και υπήρξαν ημέρες που έκαναν ράλι, τα περισσότερα κρυπτονομίσματα έχουν καταγράψει πτώση για το 2020.

Την ίδια ώρα, η τιμή του χρυσού είναι αυξημένη κατά 4% και βρίσκεται κοντά στα 1.900 δολάρια η ουγγιά, πολύ κοντά δηλαδή στο επίπεδο-ρεκόρ των 2.000 δολαρίων. Ακόμα και το παλιό καλό δολάριο αποτελεί καλύτερη επένδυση, καθώς είναι εξαιρετικά ισχυρό φέτος, με άνοδο πάνω από 6%.

Οι έξυπνοι επενδυτές έχουν καταλάβει ότι σε μια περίοδο όπου η Fed ανεβάζει επιθετικά τα επιτόκια, ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως το ασήμι και το παλλάδιο, αποτελούν προτιμότερο καταφύγιο απέναντι στον πληθωρισμό.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το Bitcoin δεν είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά επηρεάζεται από τους κινδύνους της αγοράς. «Το Bitcoin δεν είναι ψηφιακός χρυσός, αλλά από ό,τι φαίνεται είναι ο κρυπτο-εκπρόσωπος του Nasdaq», σχολιάζει αναλυτής της Swissquote.

Oύτε η ανακοίνωση της εξαγοράς του Twitter από τον Ίλον Μασκ – κίνηση που κάποιοι θεωρούν ότι θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη προώθηση των κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα – ούτε η είδηση ότι ο επενδυτικός γίγαντας Fidelity θα επιτρέπει στους πελάτες τους να έχουν συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς σε Bitcoin, δεν ήταν αρκετές για να δώσουν μια ώθηση στα crypto. To Bitcoin έχει πέσει κάτω από τα 40.000 δολάρια.

Από την άλλη, οι ειδικοί παρατηρούν ότι ο χρυσός έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τα ψηφιακά assets. Υπάρχει ανησυχία ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει σε ύφεση της οικονομίας, ενισχύοντας έτσι τον χρυσό.

«Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού αυξάνεται και οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν δείχνουν ότι θα επιλυθούν σύντομα. Ιστορικά, ο χρυσός έχει τις ισχυρότερες επιδόσεις σε περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού, όταν οι μετοχές υποφέρουν και τα εμπορεύματα περιορίζονται», παρατηρεί αναλύτρια της εταιρείας World Gold Council.

Σε ανάλυση του Wells Fargo Investment Institute νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφέρεται ότι «ο χρυσός έχει φυσική υπόσταση, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και είχε το 1/4 της αστάθειας» σε σχέση με το Bitcoin, τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Με αυτή τη λογική, οι αναλυτές της Wells Fargo προβλέπουν ότι ο χρυσός μπορεί να σκαρφαλώσει στα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά φέτος.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός που στρέφουν τους επενδυτές προς τον χρυσό, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αντίθετα, το Bitcoin «προσπαθεί να βρει τη θέση του κάπου ανάμεσα σε ένα θεωρητικό τεχνολογικό asset και σε ένα ψηφιακό νόμισμα».

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το Bitcoin δεν είναι αντικατάστατο του χρυσού ή των ισχυρών κρατικών νομισμάτων σε περιόδους κρίσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Η δεύτερη χώρα που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για τα κρυπτονομίσματα – Χρησιμοποιούνται για παράκαμψη των κυρώσεων;

Τα παράτησαν και έγιναν… πίθηκοι: Οι τραπεζίτες που το έριξαν στα crypto

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News