Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 12:46
BUSINESS & FINANCE

Τελικά είναι το bitcoin ο νέος χρυσός; Η Societe Generale απαντά

Η Societe Generale επιχειρεί να κατατάξει το κρυπτονόμισμα σε κάποια κατηγορία

Τελικά είναι το bitcoin ο νέος χρυσός; Η Societe Generale απαντά

Θα κλέψει το bitcoin τη λάμψη του χρυσού; Ξανασκεφτείτε το,  λένε οι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale Alain Bokobza και Arthur Van Slooten.

Πρώτα από όλα, και οι δύο επενδύσεις υποχωρούν αυτή τη στιγμή από τα υψηλά τους, διαπιστώνουν οι αναλυτές. Ο χρυσός χάνει 16,8% αφότου άγγιξε τα 2.039 δολάρια στις 11/8/2020 αν και έχει ανακτήσει 8,4% πρόσφατα. Και το bitcoin χάνει 42,1% από το ρεκόρ  που σημείωσε στις 13/04/21.

Τελικά είναι το bitcoin ο νέος χρυσός; Η Societe Generale απαντά-1

Είναι όμως το bitcoin ο νέος χρυσός; Η Societe Generale επιχειρεί να κατατάξει το κρυπτονόμισμα σε κάποια κατηγορία.

·         Δεν είναι νόμισμα: Παρά τα όσα είπε ο Elon Musk, κάποιος δεν μπορεί ακόμα να αγοράσει ένα αυτοκίνητο Tesla με bitcoin.

·         Δεν είναι εμπόρευμα: Η ενεργειακή μετάβαση αυξάνει τη ζήτηση για τα σπάνια μέταλλα, αλλά όχι για τα ενεργοβόρα data centers.

·         Δεν είναι χρήμα: Το bitcoin δεν θα αυξήσει τη ρευστότητα του χαρτοφυλακίου σας και δεν θα σας βοηθήσει να πληρώσετε τους φόρους σας.

«Επομένως, ίσως το bitcoin να πρέπει να μπει σε μία νέα κατηγορία, του ‘εικονικού ενεργητικού’ (virtual asset) από μόνο του, μαζί με άλλα κρυπτονομίσματα όπως το ethereum και άλλα token assets;», σημειώνουν οι αναλυτές.

Όμως η Fed, η κεντρική τράπεζα της Κίνας και οι άλλες κεντρικές τράπεζες δεν βλέπουν με καλό μάτι τον ανταγωνισμό από νομίσματα τα οποία υπονομεύουν το μονοπώλιό τους. Επομένως, η εποπτεία ίσως να είναι η μεγαλύτερη απειλή που θα αντιμετωπίσει το bitcoin, σύμφωνα με την Societe Generale.  

Αντίθετα, η  θέση του χρυσού σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο είναι καλύτερα κατανοητή, τονίζει ο επενδυτικός οίκος. Η Societe Generale εξηγεί πως δεν περιμένει τεράστια κέρδη, όμως συστήνει θέσεις 5% στον χρυσό στο προτεινόμενο χαρτοφυλάκιό της. Και αυτό γιατί στην περίπτωση της αύξησης του πληθωρισμού, ο χρυσός μπορεί εν μέρει να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα ομόλογα.

Την ίδια στιγμή, το bitcoin έχει πολλούς λόγους για να κινηθεί χαμηλότερα, όπως σημειώνει η Societe Generale: Από τα μπρος-πίσω της  Tesla, έως τις προηγούμενες στρατοσφαιρικές κινήσεις της τιμής του, την πιθανή εποπτεία από τις κεντρικές τράπεζες και το  βαρύ ενεργειακό του αποτύπωμα.  

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τα κρυπτονομίσματα; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News