Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 18:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για τα κρυπτονομίσματα – Χρησιμοποιούνται για παράκαμψη των κυρώσεων;

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για τα κρυπτονομίσματα – Χρησιμοποιούνται για παράκαμψη των κυρώσεων;

Σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν, η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για αποφυγή των κυρώσεων, σύμφωνα με σχετική έκθεση που εξέδωσε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την μελέτη του Ταμείου, υπάρχει κίνδυνος για χώρες που είναι στόχαστρο κυρώσεων, να αξιοποιήσουν τις πηγές ενέργειας, τις οποίες δεν μπορούν να εξάγουν, ώστε να αυξήσουν την ενεργοβόρρα διαδικασία της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνήσεις μπορούν να εισπράξουν εισόδημα απευθείας από το κόστος διενέργειας των συναλλαγών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε ορισμένες σοβαρές δοκιμασίες, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι ρυθμιστικές αρχές όσον αφορά τον έλεγχο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως καταδεικνύει η ανάλυση του ΔΝΤ. Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Ακόμη και πριν τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ, πλήθαιναν οι φωνές που ζητούσαν την σύσφιγξη στον έλεγχο της αγοράς κρυπτονομισμάτων, αλλά και την διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των κυρώσεων, ιδίως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Οι ρυθμιστικοί φορείς στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μεταξύ άλλων έχουν ασκήσει πίεση στις εταιρείες της δικαιοδοσίας τους, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου κρυπτονομισμάτων, να αυξήσουν την εποπτεία για το ενδεχόμενο προσπαθειών αποφυγής των κυρώσεων», δήλωσε το ΔΝΤ.

Σημειώνεται βέβαια στην έκθεση ότι παρότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτός, στην πράξη οι χώρες που έχουν δεχθεί κυρώσεις δεν προβαίνουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την τακτική.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5%, πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα – Υποβαθμίζει την παγκόσμια οικονομία

Συστημικός κίνδυνος τα κρυπτονομίσματα; Στην πρώτη φάση θωράκισης η Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News