Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 15:13
BUSINESS & FINANCE

Τα παράτησαν και έγιναν… πίθηκοι: Οι τραπεζίτες που το έριξαν στα crypto

Τα παράτησαν και έγιναν… πίθηκοι: Οι τραπεζίτες που το έριξαν στα crypto

Σαββατόβραδο σε ένα γραφείο με θέα το λιμάνι της Βικτόρια στο Χονγκ Κονγκ. Μια εκλεκτή παρέα από τραπεζίτες και επενδυτές έπινε σάκε. Στη συνέχεια, μπήκαν σε ένα κανάλι στο Discord και άρχισαν τη συζήτηση για την κρυπτο-κοινότητα που έχουν δημιουργήσει.

Πάνω από 90 άτομα μπήκαν για να ακούσουν τη δίωρη συζήτηση και για να μάθουν πώς να το γυρίσουν από το «tradfi» – ο όρος τους για το «traditional finance», δηλαδή τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά – στα crypto, είτε ως επαγγελματική κίνηση είτε απλά ως χόμπι.

Τον Ιανουάριο, ο Νίκολας Χουνγκ και τρεις φίλοι του άρχισαν να πουλάνε NFTs ως κάρτες μέλους σε ομοϊδεάτες επαγγελματίες στα οικονομικά οι οποίοι ήθελαν να εμπλακούν με crypto.

O εσωτερικός τους κύκλος ονομάζεται «Burnout Excel Monkey Club», σατιρίζοντας έτσι τις ατέλειωτες ώρες που χρειάζονται να δουλεύουν όσοι ασχολούνται με τα χρηματοπιστωτικά στην Ασία.

Τα NFT που πουλάνε είναι κάτι άβαταρ με πιθήκους οι οποίοι μιλάνε στη γλώσσα των εταιρικών emails, με φράσεις όπως «ΕΤΑ?» ή «Plz Fix to Earn». Ο κάθε αγοραστής μπορεί να πάρει έναν εξατομικευμένο πίθηκο από pixel, ο οποίος πλέον τον αντιπροσωπεύει διαδικτυακά στην κοινότητα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Burnout Excel Monkey Club (@bemcdaoofficial)

 

Κάποιοι θα πουν ότι αντιγράφουν το «Bored Ape Yacht Club», το οποίο έχει και αυτό ως σήμα κατατεθέν τον πίθηκο και πρόσφατα άρχισε να κυκλοφορεί το δικό του νόμισμα.

Όμως, οι Excel Monkeys δεν έχουν πειστεί από την αόριστη υπόσχεση του metaverse. Έχουν ένα πιο πραγματικό πρόβλημα: Η ζωή τους ως τραπεζίτες, επικεφαλής σε funds και επενδυτές σε ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών δεν είναι και πολύ ωραία αυτή τη στιγμή.

Τα παράτησαν και έγιναν… πίθηκοι: Οι τραπεζίτες που το έριξαν στα crypto-1
To Bored Ape Yacht Club είναι μια διάσημη κατηγορία NFT που πωλείται στο blockchain του Ethereum. Θεωρείται ότι οι Κινέζοι τραπεζίτες πήραν έμπνευση από αυτό (φωτ. Reuters)

Η χαλαρή απόκριση του Χονγκ Κονγκ στην έξαρση της Όμικρον έχει δημιουργήσει φόβο. Όλο και περισσότερα «λευκά κολάρα» που βοήθησαν στη δημιουργία της ταυτότητας της πόλης έφτιαξαν βαλίτσες και έφυγαν.

Από την άλλη, η μακροχρόνια καταστολή της τεχνολογίας και άλλων ιδιωτικών τομέων από το Πεκίνο έχει ισοπεδώσει τις τοπικές αγορές, «παγώνοντας» συμφωνίες και μειώνοντας τα μπόνους.

Μπαρ, γυμναστήρια, networking

Αν λοιπόν τα crypto πληρώνουν περισσότερο από τις τράπεζες, γιατί να μην εφαρμόσουν οι τραπεζίτες αυτοί όσα έμαθαν από τις δουλειές τους στα ψηφιακά assets; 

Το Burnout Excel Monkey Club υπόσχεται στα εκατοντάδες μέλη του αποκλειστική πρόσβαση σε στιλάτα μπαρ και γυμναστήρια, και κυρίως σε διαδικτυακά πάνελ και ευκαιρίες networking που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θέσεις εργασίας.

Η ομάδα δημιούργησε πρόσφατα και το δικό της DAO (Decentralized Autonomous Organization, δηλαδή αποκεντρωμένη αυτόματη οργάνωση), όπου οι κάτοχοι NFT παίρνουν συλλογικές αποφάσεις για τα νέα crypto projects στα οποία θα επενδύσουν.

Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω ενός κυνηγιού ταλέντων μεταξύ των startups για ψηφιακά assets και των παραδοσιακών γιγάντων της οικονομίας του Χονγκ Κονγκ. Τουλάχιστον μία στις 10 νέες θέσεις εργασίας στα χρηματοοικονομικά προέρχεται από τα crypto.

Ο Χουνγκ και οι άλλοι συνιδρυτές σκοπεύουν να παρατήσουν τις κανονικές τους δουλειές και να ασχοληθούν αποκλειστικά με την ομάδα τους, αν όλα πάνε καλά.

Ακόμα δεν έχουν οργανώσει επίσημη δια ζώσης συνάντηση με τα υπόλοιπα μέλη, λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού στο Χονγκ Κονγκ. Προς το παρόν έχουν επενδύσει σε ένα πολυτελές κοκτέιλ μπαρ, όπου οι κάτοχοι NFT μπορούν να παίζουν πόκερ και να τα λένε για τα crypto.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ξέφρενο ράλι για τα κρυπτονομίσματα: Έσπασε το φράγμα των 45.000 δολ. το Bitcoin

Θέλεις να ακούσεις το αγαπημένο σου συγκρότημα; Πήγαινε σε συνέδριο για κρυπτονομίσματα

ΝFT: O απρόσμενος τρόπος για να σωθεί ο Αμαζόνιος

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News